Home Cultură „28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România”

„28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România”

by admin
163 views

În fiecare an, pe 28 februarie, aniversăm Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care în anul 1933, prin Decretul Regal nr. 468 se aproba ,,Regulamentul de organizare şi funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop ,,limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-i protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Acesta este considerat actul de înfiinţare a Protecţiei Civile.

Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la ,,apărarea pasivă” la ,,apărarea locală antiaeriană”, în 1952 (prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi ,,apărarea locală antiaeriană” îşi schimbă denumirea în ,,apărarea civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de ,,protecţie civilă” (în Legea apărării naţionale nr.45 din 1 iulie 1994). În luna octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri. În anul 2004 a fost promulgată Legea nr. 481 privind protecţia civilă în România.

Începând cu data de 15 decembrie 2004, prin unirea Grupului de Pompieri «Bistriţa» al judeţului Bistriţa – Năsăud şi a Inspectoratului de Protecţie Civilă al judeţului Bistriţa – Năsăud, s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Bistriţa» al judeţului Bistriţa – Năsăud, serviciu de urgenţă profesionist constituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în scopul managementului situaţiilor de urgenţă pe tipurile de risc din competenţă.

De-a lungul celor 82 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele naţionale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.

Vineri, 27 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Bistriţa” organizează la Detaşamentul de Pompieri Bistriţa, Secţia de Pompieri Năsăud şi Gărzile de Intervenţie Beclean, Prundu Bîrgăului, respectiv Sîngeorz Băi, între orele 12.00-14.00, Ziua Porţilor Deschise, activitate în cadrul căreia vizitatorilor li se vor prezenta reguli privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur de mare magnitudine (diseminarea mesajelor Campaniei naţionale de informare şi pregătire a populaţiei ,,Nu tremur la cutremur”), principalele misiuni ale protecţiei civile ce vizează salvarea vieţilor omeneşti şi înlăturarea efectelor distrugătoare produse de dezastrele naturale şi tehnica de intervenţie.

 De asemenea, cadrele Inspecţiei de Prevenire vor împărţi pliante şi broşuri privind semnificaţia Zilei Protecţiei Civile din România şi modul de comportare în cazul producerii mai multor situaţii de urgenţă.

Manifestări dedicate „Zilei Protecţiei Civile din România” s-au derulat pe tot parcursul lunii februarie.   Specialişti ai ISU Bistriţa au desfăşurat activităţi de informare preventivă în care au fost angrenate autorităţi publice locale, elevi, cadre didactice şi cetăţeni. 

You may also like

Leave a Comment