Home Actualitate Ai o prietena depresiva? Ajut-o!

Ai o prietena depresiva? Ajut-o!

by admin
202 views

Din nefericire depresia este o boala reala si grava, care poate afecta pe oricine. Depresia se poate instala in urma unei pierderi, a unei despartiri sau unui esec in cariera sau dragoste. Este foarte important sa intelegem ca depresia nu este un moft, ci o boala care te consuma pe interior. Daca cineva din jurul tau este depresiv, este indicat sa stii ce poti face si cum il poti ajuta.

Fii atenta la semne. Persoanele depresive isi schimba brusc atitudinea despre viata si despre relatiile sociale. Cele mai convingatoare semne sunt insomniile, apatie, plans necontrolat, lipsa de chef, lipsa de energie, tristete, parere proasta despre propria persoana, lipsa de incredere in sine, izolare si distantare de familie sau prieteni. Daca observi aceste comportamente la prietena ta, trebuie sa intervii cat mai repede, pentru ca starea de depresie sa nu se accentueze.

Fara reprosuri. Oricum prietena ta sufera enorm acum si nu se poate detasa de un anumit eveniment care s-a petrecut in viata ei. De aceea, reprosurile si invinuirile nu-si au rostul si nici locul. Unei persoane care deja se simte vinovata de un anumit lucru (chiar daca nu este), faptul ca mai pui si tu sare pe rana nu face decat sa influenteze in mod negativ starile de depresie si de tristete.

Incurajeaz-o sa-ti vorbeasca. Chiar daca la inceput va fi foarte reticenta si va dori sa fie lasata in pace, nu renunta si insista sa vorbiti. De cele mai multe ori, faptul ca persoanele despresive au pe cineva care sa le asculte si care sa nu le judece, le face sa se simta mai bine. Indiferent de problema pe care o are, tu esti cea mai buna prietena si stii cum o poti ajuta sa depaseasca momentul greu din viata ei.

Arata-i ca tii la ea. In aceste momente, cel mai probabil nici prietena ta nu se iubeste, ci din contra, poate avea sentimente de ura fata de propria-i persoana. Tu ii poti fi de mare ajutor, in special daca o asiguri ca nu isi pierde prietena si ca vei fi alaturi de ea orice s-ar intampla. Spune-i cat de mult inseamna prietenia voastra pentru tine si ca nu ai vrea sa o pierzi.

N-o lasa sa stea singura. Da, poate prietena ta are nevoie de cateva zile (2-3) in care sa stea singura, insa nu-i permite sa stea mai mult, deoarece este foarte nociv pentru psihicul ei. In tot acest timp cat sta singura nu se poate gandi decat la lucruri negative, care-i afecteaza starea de spirit si chiar de sanatate. Asa ca sun-o, du-te in vizita, scoate-o din casa la o plimbare sau invit-o seara in oras. Si nu accepta un refuz!

Apeleaza la amintirile frumoase. Fiind intr-o stare depresiva, prietena ta se gandeste acum doar la lucruri triste. Aici intervi tu  si ii amintesti cateva momente placute din viata ei, ceva care sa-i aduca zambetul pe buze. Daca reusesti sa o scoti din starea de tristete si ingandurare macar pentru o ora, vei vedea ca isi va reveni pe zi ce trece (in conditiile in care petreci in fiecare zi ceva timp cu ea).

Spune-i ca are nevoie de ajutor specializat. Daca situatia este foarte grava si prietena ta nu da semne de vindecare, chiar daca au trecut saptamani bune de cand este in aceasta stare, poate cel mai bine ar fi sa cauti ajutor specializat. Vorbeste tu mai intai cu un medic si cere-i sfatul. Majoritatea persoanelor depresive nu isi dau seama ca au nevoie de ajutor si, mai rau, nu vor sa-l accepte. Nu o forta sa se duca la medic daca ea inca nu isi doreste acest lucru, insa incurajeaz-o cat de mult poti, pana va fi gata si pentru acest pas.

Mai multe: http://www.reginele.ro/

You may also like

Leave a Comment