Home Social Atenţie angajatori – AJOFM Bistriţa – Năsăud vă ajută să pregătiţi ucenici

Atenţie angajatori – AJOFM Bistriţa – Năsăud vă ajută să pregătiţi ucenici

by admin
188 views

Ucenicia la locul de munca, este reglementată de Legea nr.279/2005, republicată si se adresează atât angajatorilor care doresc să organizeze activitaţi de ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de muncă declarate vacante , cât şi persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învaţare, pornind de la situaţii profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupaţii, direct la locul de muncă.

Angajatorul care incheie un contract de ucenicie la locul de muncă, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru şomaj, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic, o sumă egala cu 300 lei, ceea ce reprezintă 60% din valoarea Indicatorului Social de Referintă al asigurarilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă în vigoare prevăzut de Legea nr.76/2002.

Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie. Contractul de ucenicie la locul de muncă este un contract care se încheie pe durată determinată, prin care ucenicul se obligă să se pregatească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unui angajator care îi asigură plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

Poate încheia contract de ucenicie, persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • a împlinit varsta de 16 ani;
  • face demersuri pentru a-şi găsi un loc de munca , prin mijloace proprii sau prin

înregistrare la AJOFM B – N, sau la furnizori acreditaţi în conditiile legii;

  • nu are calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă;
  • îndeplineşte condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de

muncă, pe niveluri de calificare conform prevederilor OG nr. 129 / 2000.

Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregateasca ucenicul şi variază intre 12 si 36 luni. Poate organiza programe de ucenicie la locul de muncă orice persoana juridică / fizică legal autorizată, precum şi întreprinderile familiale individuale.

You may also like

Leave a Comment