Home Social Atenţie sporită în această perioadă la coşurile de fum şi afumătorile de carne

Atenţie sporită în această perioadă la coşurile de fum şi afumătorile de carne

by admin
129 views

In ultimele două săptămâni, 16 gospodării din judeţul B– N au fost afectate de incendii izbucnite din cauza coşurilor de fum necurăţate sau neprotejate faţă de materialele combustibile (12 cazuri), respectiv afumători de carne nesupravegheate (patru cazuri). Din fericire, nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti, iar pagubele materiale au reduse considerabil prin intervenţia rapidă a pompierilor militari.

          Pentru a evita să ajungem în situaţii tragice, specialiştii ISU Bistriţa vin cu următoarele recomandări:

● coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparare premergător sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie ;

 ● coşurile de fum se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m;

 ● în podurile caselor, coşurile de fum vor fi obligatoriu tencuite pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile ;

 ● coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, întreţinute şi curăţate periodic pentru a nu provoca incendii ;

 ● coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor cu 25 cm; în spaţiul dintre coşuri şi planşee se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

● la trecerea prin acoperişuri se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţadele exterioare ale zidăriilor coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişurilor ;

● coşurile de fum vor fi prevăzute cu uşiţe pentru curăţate ;

● coşurile aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, păduri etc.) sau cele situate pe acoperişuri combustibile, vor fi prevăzute cu site sau grătare pentru reţinerea scânteilor;

● se interzice încastrarea elementelor combustibile ale acoperişurilor, planşeelor etc. în coşurile de evacuare a fumului.

În ceea ce priveşte afumătorile de carne, vă recomandăm următoarele măsuri:

– se  interzice  folosirea afumătorilor improvizate  în podurile  clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau  neridicarea  zidăriei coşurilor deasupra  acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare;

– se  interzice folosirea afumătoarelor improvizate  ori amplasarea  acestora  în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile;

– afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie;

foto: arhiva

You may also like

Leave a Comment