Home Alte sporturi Balan Briana-campioana nationala la sah rapid

Balan Briana-campioana nationala la sah rapid

by admin
212 views

Federaţia Română de Şah în colaborare cu C.S. Tinerii Maeştri Bucureşti şi S.C. Călimăneşti-Căciulata S.A., a organizat în perioada 01-12 aprilie 2013 în staţiunea Călimăneşti-Căciulata, Campionatele Naţionale Individuale de copii şi juniori (categoriile 8-20 ani) la şah clasic, rapid, blitz şi dezlegări.Asociatia Sah Club Bistrita a fost reprezentata de marea speranta a clubului bistritean de sah,sportiva Balan Briana,care la cei 11 ani are o experienta considerabila pe plan national.

           Briana a participat la categoria fete 12 ani si a avut o evolutie remarcabila reusind sa obtina locul 1 la proba de sah rapid cu un numar de 7 puncte din cele 9 runde disputate in sistem elvetian. Este o premiera absoluta pentru clubul bistritean,Briana fiind prima junioara din Bistrita,care reuseste sa obtina titlul de campioana nationala.Briana a fost angrenata in lupta pentru medalii si la celelalte sectiuni ale competitiei ocupand locul 7 la sah clasic si blitz.

        Presedintele clubului bistritean, maestrul FIDE Paul Rusan  care o antreneaza pe Briana de la varsta de 5 ani,declara ca Briana a acumulat o experienta considerabila jucand tot mai bine si anul acesta a dat marea lovitura reusind sa obtina titlul de campioana a Romaniei la sah rapid,categoria fete 12 ani.Talentul Brianei a fost dublat de multa munca in toti acesti ani,sub atenta indrumare a antrenorului sau.Un mare merit la acest succes i-l au parintii Brianei,care au facut multe sacrificii financiare si au alocat mult timp pentru a o insoti pe Briana in zecile de turnee jucate prin tara in ultimii ani.Suntem o echipa puternica elev-parinti si antrenor,care impreuna am reusit sa obtinem acest rezultat mare,in premiera pentru Bistrita.

            Este foarte clar ca un asemenea talent are nevoie de o sustinere financiara pe masura din partea autoritatilor locale si nu numai,pentru a putea participa la cat mai multe competitii pe viitor.Cu siguranta vor urma si alte rezultate mari daca Briana va avea sustinerea financiara necesara pentru a-si atinge cele mai inalte aspiratii in cariera de sahista.Briana ar putea constitui un imbold pentru multi copii din Bistrita,care ar putea fi atrasi in practicarea sahului intr-un cadru organizat.

              S-ar putea incepe un proiect amplu sustinut de Primaria Bistrita si coordonat de maestrul FIDE Paul Rusan prin care copii din Bistrita ar practica sahul intr-un cadru organizat sub atenta indrumare a maestrului.Practicarea sahului este foarte benefica pentru copii deoarece le creste increderea in fortele proprii,devin mai analitici ,mediteaza mai mult la consecintele faptelor lor ,le intareste psihicul si puterea de a lua singuri decizii importante in situatii limita.

              Pe aceasta cale multumim Clubului Lions Bistrita pentru sustinerea financiara in valoare de 500 lei acordata Brianei pentru a sustine o parte din efortul financiar necesar la participarea la ce a mai importanta competitie a anului.
Mentionam ca Asociatia Sah Club Bistrita a incheiat un parteneriat cu Clubul Lions Bistrita pentru promovarea sahului in scolile din judet.In acest proiect s-a implicat foarte activ si doamna Paraschiva Bors,profesoara de sport de la Scoala de arte Corneliu Baba,unde Briana este eleva pe clasa a-V-a.Doamna Bors a facilitat gasirea profesorilor de sport care s-au implicat in cele 7 centre zonale de promovare a sahului.In luna aprilie se desfasoara competitii zonale pe cele 7 centre urmand ca pe 1 iunie 2013 sa aiba loc faza finala a cupei Lions la care vor participa un numar de 64 de copii din toate cele 7 centre.
 
           In final transmitem sincere felicitari Brianei din partea tuturor iubitorilor sahului bistritean.Ne putem mandri ca avem o campioana nationala la sah in orasul nostru.Bravo Briana!Cu siguranta vor mai urma si alte rezultate rasunatoare pe viitor. 
 
Aici aveti linkul cu istoricul clasamentului http://chess-results.com/tnr97615.aspx?art=1&rd=9&lan=27&wi=821

          Cei interesati sa o sustina financiar  pe Balan Briana, campioana nationala la sah rapid,i-l pot contacta pe presedintele Asociatiei Sah Club Bistrita la telefon 0744322259 sau mail  paul_rusan@yahoo.com 

Cu stima,
Paul Rusan

You may also like

Leave a Comment