Home Politic CCR a decis: Primarii vor fi alesi intr-un singur tur.

CCR a decis: Primarii vor fi alesi intr-un singur tur.

by admin
203 views

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, a declarat miercuri ca din punctul de vedere al Curtii alegerile locale se vor desfasura intr-un singur tur si a aratat ca, desi mai sunt inregistrate inca 30 de dosare pe aceeasi tema, practica nu se va schimba de la o zi la alta.

„Din punctul nostru de vedere, da (n.r. – alegerile locale vor fi organizate intr-un singur tur pe 5 iunie). Tocmai (n.r. – CCR) s-a pronuntat astazi. Nu cred ca maine vom schimba. Mai avem inca 30 de dosare pana astazi, venite cam cu acelasi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi pana maine”, a explicat presedintele CCR, dupa anuntarea deciziei.

 

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede ca „pentru functia de primar candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor si 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti”.

La art. 101 alin. 2 se arata ca „este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate”, iar la alin. 3 se precizeaza ca, „in caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie”.

You may also like

Leave a Comment