Home Cărţi CONSILIERE FAMILIALA-LAURENTIU SOITU-RECENZIE DE CARTE.

CONSILIERE FAMILIALA-LAURENTIU SOITU-RECENZIE DE CARTE.

by admin
202 views

Consiliere familiala-Laurentiu Soitu-Recenzie de carte. Volumul de fata este destinat formatorilor, psihopedagogilor, asistentilor sociali,si consilierilor scolari.El este un pretios instrument de lucru in procesul de educatie initiala si continua.  

               Relatia educatie-varsta are aceeasi importanta pe tot parcursul vietii individului. De obicei adultii care in copilarie nu s-au bucurat de educatia cuvenita ajung sa regrete acea vreme incercand sa o compenseze printr-un efort sporit in educarea propriilor copii.In volumul de fata,prioritate au problemele parintilor,in calitatile lor esentiale de educatori. Autorul se opreste sa aprofundeze subiecte precum:familia,calitatile unui parinte,cum ne vad copiii,educatia parintilor in situatii de risc,parintii voluntari,exercitii pt.parinti,etc.De retinut este faptul ca actiunea educativa inseamna crestere,dezvoltare,formare,socializare,culturalizare.Este un fenomen complex,dificil pentru ca are in vedere persoana educata si persoana care educa,in special parintele. Pentru a obtine rezultate bune in munca sa,parintele trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

-sa nu isi schimbe mereu atitudinea fata de copil dupa diverse stari emotionale.

-sa nu ameninte fara sa faca nimic din ceea ce spune.

 -sa nu trateze aceeasi fapta cand cu severitate,cand cu indulgenta.  

-sa nu isi neglijeze copilul o perioada aproape ignorandu-l.  

-sa nu ii impuna anumite restrictii nemotivate.

In cazul situatiilor de risc,educatia parintilor trebuie sa se sprijine pe:  

-sprijin intellectual,adica educatia parintilor sub forma informarii,consilierii psihopedagogice.

-sprijin social,adica bani,bunuri si locuri de munca in caz de somaj sau reconversie profesionala.

-sprijin emotional,adica asistenta psihologica si psihiatrica pentru rezolvarea problemelor emotionale si comportamentale.

           S-a recurs la proverbe si citate in idea de a impune sensurile majore ale fiecaruia dintre aspectele supuse atentiei.Asadar,gandim ca noi,parintii,profesorii,intr-un cuvant adultii,ne orientam sistematic si permanent,spre noi insine,pentru ca implicit sa fim alaturi de cei care ne vor lua locul. Cartea se adreseaza de fapt,tuturor pentru ca prin cuvant, faptele si comportamentul nostru fiecare poate zidi ori darama,stimula ori inhiba, bucura ori intrista,motive ori descuraja,chema ori alunga,aduna sau risipi vointa si asteptarile celor din jur.A cesta este de fapt,unul din motivele instituirii seriei de fise.                                                                                                                                        

You may also like

Leave a Comment