Vremea in Bistrita

Temperatura:
18°C
Vremea Portal Info
.

Doina Pană: Scrisoare deschisă către domnul Dacian Cioloș, Prim-Ministru

18.11.2016 12:58 | Autor: bistrita24 | Categoria: Politic
Vizualizări: 2104 | 0

Stimate domnule Prim-Ministru,

 

În 19 decembrie 2015, am adresat, împreună cu domnul Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, o scrisoare deschisă doamnei Cristiana Paşca Palmer, ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor şi spre ştiinţa dumneavoastră. Tot ce v-am semnalat atunci n-a fost luat în seamă şi, din nefericire, a condus spre o situaţie extrem de gravă.

 

Vă spuneam atunci, că prevederile Codului Silvic trebuie să intre în vigoare prin elaborarea legislaţiei subsecvente, altfel, efectele pot fi dramatice.

Vă enumăr, din nou, câteva efecte ce decurg din neimplementarea Codului Silvic:

  • populaţia are nevoie de lemn de foc pentru că iarna bate la uşă (Codul prevede asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie);

  • industria mobilei are nevoie să i se asigure necesarul de resursă (dreptul de preemţiune);

  • marii agenţi economici nu sunt limitaţi cu nimic în a avea în continuare poziţii dominante pe piaţă (procentul de maxim 30%);

  • valorificarea superioară a lemnului la nivel local, prin încurajarea întreprinzătorilor locali, pentru crearea de noi locuri de muncă, nu este susţinută

 

Nu v-a preocupat nimic din toate acestea!

În 30 august 2016, disperaţi de haosul creat în sistemul forestier, aţi primit o scrisoare deschisă şi din partea Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, împreună cu Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România. Vă spuneau şi ei, printre altele, despre criza gravă de resursă în industria mobilei, de pierderea comenzilor externe şi de criza aprovizionării populaţiei cu lemn de foc!

Nici această scrisoare nu a contat!

În curând, foarte curând, n-o să mai primiţi scrisori deschise ci strigătele disperate a milioane de români care nu vor avea lemn de foc. Nu numai că s-a ajuns la nişte preţuri exorbitante, de 400-500 lei/mc, dar NU EXISTĂ LEMN DE FOC!

 

Ar trebui să ştiţi, conform INS, în România, 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu biomasă, consumul total fiind de 19,5 milioane tone biomasă. Din acest total, biomasa forestieră reprezintă ponderea covârşitoare.

Asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populaţie la preţuri corelate cu puterea de cumpărare a zonei rurale, este nu doar obligatorie, fiind prevăzută în Codul Silvic în vigoare ci este şi o prioritate socială şi, foarte important, necesară pentru combaterea tăierilor ilegale, care, la modul populist, lăsaţi să se înţeleagă că vă preocupă.

Nu vă preocupă decât declarativ. Tot ce s-a întreprins nu sunt măsuri de fond ce trebuiau continuate, fiind asumate chiar prin Hotărâre CSAT, sunt doar măsuri superficiale, haotice, în aceeaşi logică populistă şi de imagine, fără realizări concrete.

Lemnul este o resursă regenerabilă, iar utilizarea acestei resurse regenerabile este esenţială în lupta împotriva schimbărilor climatice, conform rezoluţiilor Conferinţei privind schimbările climatice de la Paris. Dacă nu folosim lemn, vom folosi beton, oţel şi combustibili fosili, cu amprente ecologice mult mai mari!

Nu numai că aţi igorat aceste prevederi, dar aţi continuat să giraţi un proces de manipulare a opiniei publice şi un război economic împotriva industriei lemnului

Prin politicile promovate, aţi generat închiderea firmelor mici (ce trebuiau dezvoltate conform Codului Silvic) aţi destabilizat un întreg sector cu peste 150.000 de salariaţi, cu o pondere de peste 3% din PIB, cu un aport valutar net de peste 3 miliarde Euro (peste 2 miliarde Euro industria Mobilei) şi ,“cireaşa de pe tort”, aţi condamnat milioane de români să stea în frig la iarnă!!!

 
 

Închei cu speranţa că veţi reacţiona la acest ultim semnal de alarmă, că vă veţi apleca la modul cel mai serios şi foarte urgent pentru rezolvarea problematicilor prezentate.

 

Toate au o limită!

 
 

Doina Pană, deputat PSD

Fost ministru al Pădurilor

.
Comentarii () Adaugă comentariu
.