Home Interviu Doru Crişan, primar din prima

Doru Crişan, primar din prima

by admin
487 views

N-a vrut să intre în politică niciodată, însă destinul i-a dat planurile peste cap. În nicio lună de zile, s-a alăturat unui partid, a intrat în cursă pentru Primăria Prundu Bârgăului şi… a câştigat. Doru Toader Crişan a fost votat de peste 1000 de bârgăuani, având cu aproape 240 mai multe voturi faţă de principalul său contracandidat, fostul primar. Este un afacerist de succes, pregătit să schimbe comuna aşa cum nu s-a văzut în peste două decenii. Bistrita24 vă prezintă un interviu în cadrul căruia Doru Crişan dezvăluie câteva lucruri neştiute din viaţa sa.




Reporter: Cine este Doru Crişan? Unde s-a născut, unde a copilărit?




Doru Crişan: M-am născut în Tureac şi am venit în Prundu Bârgăului pe vremea când aveam 12 ani. Pot spune că am copilărit în Tureac. Am fost un copil necruţat, chiar dacă am fost mezinul familiei. Am fost pus să muncesc la tot ce ţine de o gospodărie, de la agricultură până la industria lemnului. Părinţii mei aveau o gospodărie mare, trebuia să fac treabă. Surorile mele au mers la şcoală, iar eu am rămas la muncă. Am crescut, eram adolescent, aveam nevoie de bani. La 17 ani am fost ospătar, la un mic bar care după câţiva ani a devenit al meu. Munceam non-stop. Mergeam la şcoală, după-masa la lemn şi noaptea la bar… a fost greu, dar era viaţa mea. Aşa erau vremurile. Nu munceai, nu aveai. Am terminat liceul, profil mecanic, apoi am mers în armată.





Rep.: Cum aţi intrat în afaceri?




D.C.: Pe la 22 de ani am început să mă mişc. După stagiul militar, m-am reîntors la barul din Prund. Am avut câteva încercări ale vieţii, ca tot omul, apoi mi-am încercat norocul. Mi-am deschis un magazin forestier. A mers bine. Am avut şi o discotecă, la locul meu de suflet din Prund, lângă dig. O perioadă, am avut şi un bar în Josenii Bârgăului, apoi am investit într-o casă în Susenii Bârgăului. Nu am uitat de lemn, mi-am deschis o firmă şi, de 10 ani, restaurantul care a fost barul unde am intrat oficial în câmpul muncii îmi aparţine. Pe lângă acesta, am şi o firmă de construcţii – drumuri, podeţe, asfalt care merge foarte bine. O porţiune din drumul naţional, de undeva din Mureşenii Bârgăului, spre Valea Străjii, e făcută de echipa mea. Am avut lucrări, timp de 2 ani, şi în Alexandria, iar acum suntem în Borşa.





Rep.: Când a intrat Doru Crişan în politică?


D.C.: Da, totul s-a petrecut foarte repede. Sunt în politică de o lună şi jumătate. A fost o nebunie. Mereu mi-am spus că nu voi intra niciodată în politică. Dar niciodată să nu spui niciodată. Mai precis, toată lumea ştia că eu candidez pentru funcţia de primar, numai eu nu ştiam. Inclusiv bucătăreasa mea m-a întrebat. De fapt, oamenii m-au încurajat şi, iată, m-au ales.





Rep.: De ce aţi ales PDL şi nu altă structură politică?


D.C.: Consider că PDL este partidul care a ştiut să ţină în frâu ţara în momente extrem de dificile. Am crezut şi cred că acolo sunt oameni care ştiu să managerieze şi atunci când vremurile nu sunt fericite. Am fost descoperit, practic. Mi s-a mai propus, dar nu am acceptat. Mereu mi-am zis că nu vreau să fac politică. Dar uneori nu e cum spui. Una peste alta, am pus şi eu condiţii. Am cerut să-mi fac echipa mea. V-am spus, a fost o nebunie,  parcă ne-am jucat de-a politica, 4 oameni, dintre care 3 cu vârste sub 30 de ani.





Rep.: V-a fost frică în cursa electorală, mai ales că eraţi un necunoscut în politica locală?


D.C.: Nu mi-a fost frică deloc, n-am avut niciun fel de emoţie. Am ştiut că voi câştiga, oamenii au fost alături de mine încă de la început… rezultatul a confirmat, cu aproape 240 de voturi am fost peste principalul meu adversar politic, să-i zicem. A fost o campanie grea, în sensul că am fost săpat puternic. Candidatul PNL s-a temut cel mai rău de mine, se pare. Dar, cu toate eforturile de a-mi face rele, am fost peste toţi. Eu cred că a fost votat omul şi nu partidul. Oricum, toate au trecut, de luni ne apucăm de treabă. Sper să am un viceprimar care să meargă alături de mine. Sper să fie înţelegere cu cei din CL să facem lucruri importante, pentru că nu s-a făcut nimic de 20 de ani.





Rep.: Nu credeţi că veţi fi săpat de majoritate? Încă nu sunteţi călit, politic vorbind…



D.C.: Din capul locului spun că voi fi un primar riguros. USL e majoritară, într-adevăr, dar nu vreau decât să facem ce trebuie pentru Prundu Bârgăului. Nu vreau să fiu rău, dar acolo, în primărie, a fost un cerc vicios care nu şi-a văzut de treburile din fişa postului. Sunt extrem de multe de pus la punct, pe toate sectoarele. Nu a fost atras niciun leu din fondurile europene. Nu există niciun proiect, niciun ban. Nu sunt bani. Am spus şi repet, politică mai puţină în administraţia publică locală din Prundu Bârgăului. Sper să fiu înţeles şi să facem treabă, nu mă interesează politica.





Rep.: Care sunt priorităţile primarului Doru Crişan?


D.C.: Sâmbătă voi fi învestit şi, de luni, intrăm în pâine, cum se spune. În primul rând, trebuie refăcută organigrama, să vedem ce spune fişa postului. E o nebunie la noi. Pentru o adeverinţă, trebuie să treci prin 4-5 birouri. Nu se poate aşa ceva. Nu voi da pe nimeni competent afară, departe gândul. Dar vreau ca fiecare să ştie ce are de făcut şi că trebuie făcut cu simţ de răspundere. Mai departe, vreau ca acel birou de gospodărie locală să treacă pe autofinanţare, să nu mai avem cheltuieli. De asemenea, sunt multe probleme la ocolul silvic care trebuie rezolvate. La fel, trebuie angajat cineva pe fonduri europene, pentru că mai avem un an la dispoziţie să accesăm nişte bani. Sper să reuşesc să impun oamenilor care beneficiază de cei 5 mc de lemn să nu-şi vândă autorizaţia aiurea. Cu aceşti bani, să-şi plătească impozitul. Foarte mulţi îşi vindeau cota de lemn pe doar 50 de lei. Vreau să se facă ceva cu impozitul pe maşinile mari, în funcţie de cum îmi permite legea. La Joseni, de exemplu, impozitul e 400 de lei, la noi, 4000 de lei, anormal. Vreau să amenajez o mică zonă de agrement, undeva lângă zona dig, un lac cu hidrobiciclete pentru petrecerea timpului liber. Voi face capele, în Prund şi Suseni, în Prund, cel puţin, obligatoriu. Am multe proiecte, sper să am susţinerea factorilor de decizie, să le ducem la capăt. 




You may also like

Leave a Comment