Home Evenimente Festivalul „Nunta Zamfirei ”27 – 30 Iulie 2014

Festivalul „Nunta Zamfirei ”27 – 30 Iulie 2014

by admin
187 views

Daca avem ceva – ca zestre nationala, inconfundabila – ei, bine folclorul romanesc, in substanta sa grava, dar si ludichedonista, reprezinta acest tezaur , o comoara unica, pe care unii, din prea multa „dragoste”, o confunda cu un produs comercial, vandut în ipostaze false, cu un anume lipici spectacular, amagitor si nereprezentativ.

        Sigur, truda si dedicarea unora – si aici fac vorbire despre prof. Dorel Cosma – poate sa reprezinte antidotul pentru otrava incompetentei, cu efect în timp, dar letala, pentru segmentul epic al existentei folclorului.        

          Festivalul „Nunta Zamfirei”, cu ratiunea sa internationala, act de cultura nu numai european (inainte ca Europa sa isi adune „puii” comunitari) este un garant al pastrarii, sub sigiliul autenticului, a acestei comori, folclorul Transilvaniei, cu bijuteriile Bistritei- Nasaudului, oameni si biografii ale unei arte – cu respirare colectiva – ce legitimeaza „vesnicia nascuta la tara”.

Monografia cu acelasi nume, eponima, oficializeaza un avertisment – cu argumente – cel al necesitatii de a lasa cadrul firesc, special de exprimare a autenticului necontaminat de interese si moduri empirice de tratare si evaluare.  Aprecierile de exceptie la adresa Festivalului, a organizatorilor sai, dar si a substantei vii a expresiei folclorice vin sa contraargumenteze toate obstructiile – si nu putine – fie din lehamitea birotica, ori pur si simplu din neintelegerea importantei unui asemenea act de cultura conservator si transmitator de valoare nationala.

        Ca la orice nunta, nu toti participantii, rude sau invitati vor fi multumiti, iar motivele, uneori, sunt cele mai nastrusnice, ascunzand în forma sublimata invidii si incompetente – cat de omenesti ! – pentru ca aceasta nunta se intampla altora si ei nu au parte de urari, de daruri si de „ mireasa” pe masura.

         Cine cunoaste, cat de cat, biografia acestui Festival de restituiri folclorice, în hainele care s-a nascut, mostenite si ingrijite, va intelege de ce „Nunta Zamfirei” trebuie lasata sa se desfasoare in arealul ei original, necontaminat si sa aiba parte de întelegere, de sprijin pe un fundament de mandrie si orgoliu de alta factura si calitate: da, la noi, la Bistrita, se intampla Festivalul International de Folclor „ Nunta Zamfirei” si nu în alta parte!

         Atunci cand strangi laolalta – pe un segment scurt de timp zeci de mii de oameni, cand lumea isi trimite mesageri, cu zestrea lor de traditii, nu din 2 – 3 tari oarecare, ei bine, ii acorzi respectul cuvenit si intinzi o mana de ajutor dezinteresata.

Cornel Udrea, ziarist, scriitor

You may also like

Leave a Comment