Home Actualitate Jandarmii montani din Rodna în sprijinul unor turişti în Pasul Rotunda

Jandarmii montani din Rodna în sprijinul unor turişti în Pasul Rotunda

by admin
123 views

În această dimineaţă, în jurul orei 08.40, jandarmii montani din Rodna au fost solicitaţi să intervină în sprijinul unui grup de turişti din Ungaria. 

Aproximativ 40 de persoane se aflau în zona Pasul Rotunda, când doi dintre membrii grupului au început să se simtă rău. Aceştia au sunat la 112 pentru a solicita intervenţia unei ambulanţe care să le acorde sprijin de specialitate. Din cauza terenului, aceasta nu a putut ajunge la cei în cauză, ca urmare jandarmii montani din Rodna, au pornit către persoanele în cauză, pe care le-au transportat până în zona în care putea ajunge ambulanţa. Acestea prezentau semne de intoxicaţie cu fructe de pădure necomestibile.

La ora 09.25 jandarmii i-au preluat pe cei doi turişti iar 20 de minute mai târziu i-au predat în siguranţă personalului medical de pe ambulanţa SMURD din Sîngeorz-Băi, în zona La Icoană, pentru acordarea îngijirilor medicale de specialitate.

           Cei doi turişti, Petrico F. de 46 de ani şi Diana M. de 27 de ani, sunt din Ungaria şi se aflau în Pasul Rotunda din Munţii Rodnei unde alături de alţi 38 de turişti au înnoptat în corturi în zona Lacul Lala, pentru a vizita zona.

 

Informaţii de background

          În această perioadă, turiştii frecventează traseele turistice din zonele de agrement de pe raza judeţului nostru, atât cele din arealul Parcului Naţional Munţii Rodnei, Valea Blaznei, Valea Vinului (zone aflate în competenţa Postului Montan Rodna), cât şi din zona Piatra Fîntînele şi Colibiţa (zone aflate în competenţa Postului de Jandarmi Montani Piatra Fîntînele).

           Pentru a preveni evenimentele neplăcute pe care le pot întâmpina turiştii care vizitează aceste zone, Jandarmeria Montană din Rodna şi Piatra Fântânele vă sfătuieşte să respectaţi următoarele reguli, pentru prevenirea accidentelor în zonele montane în perioada următoare:

1.Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu (acolo unde acestea există);


2. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor;


3. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;


4. Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;


5. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele.


6. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;


7. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;


8. Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani. Respectaţi indicaţiile acestora;


9. Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;



            În caz de accident, anunţaţi Jandarmeria Montană prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând următoarele:


        – datele de identificare ale persoanei care anunţă;


        – ce s-a întâmplat;


        – câte persoane au nevoie de ajutor;


        – unde sunt persoanele aflate în dificultate;


        – când s-a produs accidentul.

You may also like

Leave a Comment