Home Opinii M-au sensibilizat iar primul gand a fost, oare merita politicienii votul lor?

M-au sensibilizat iar primul gand a fost, oare merita politicienii votul lor?

by admin
409 views

Dupa alegeri fiecare presedinte de partid isi numara „prunele din straita” si isi reface planurile si strategiile cu care vor actiona pe viitor. Cei care nu au reusit sa ajunga la nivelul propus sunt trasi la raspundere si retrocedati din functii iar cei care ajung la putere uita de unde au plecat si de cei care i-au votat.

Ca un simplu cetăţean şi binenţeles spectator, la ceea ce se întâmplă în politica, am ajuns la concluzia, că acolo în politică, ajung doar oamenii care suferă de putere şi nu neaparat oameni care vor să-şi ajute semenul şi nu mă refer la ajutoare umanitare, ci la o îmbunătăţire considerabilă a nivelului de trai al românului.

 Nu fac referire la un partid anume, la partidul de dreapta sau de stânga, şi nici a celor care acum sunt la putere sau în opoziţie, vreau doar să punctez că menirea politicienilor este aceea de a face bine şi de a schimba ceva în interesul populaţiei şi nu goana după aur şi avere. 

Nu cred că cei care candidează pentru funcţii importante in Parlamentul Romaniei sau in Parlamentul European realizeaza cu adevarat ceea ce vor sa faca de fapt, ci sunt doar manati de o ambitie, care nu face altceva decat sa le aduca si mai multa indarjire in  propria existenta.

Cu siguranta se pune pe primul plan imbunatatirea vietii personale iar restul prea putin conteaza. Omului de rand nu-i ramane decat sa astepte, sa astepte cat o vrea! Ca oricum nu-i pasa la nimenea. Involuntar mi-am pus aceasta intrebare, oare ei, politicienii, au tinut cont de votul cetateanului de rand? Sau votul ramane doar pentru alegeri iar restul se face dupa bunul plac. 

Cetateanul de rand s-a prezentat la sectia de vot si a votat, astfel a facut si un bine, a pus stampila pe candidatul preferat, dar el politicianul roman ce face?! Va spun eu, nimic, nu face nimic, asta se intampla in tara noastra, mergem la vot, votam si apoi ne intrebam, oare de ce am mai facut-o, ca de promisiuni ne-am saturat.

Am vazut oameni care au venit sa voteze, din toate categoriile sociale, persoane bolnave, persoane suferinde din cauza multor neajunsuri, persoane cu handicap, persoane de etnie, care nu stiu sa scrie si sa citeasca, tineri si batrani, m-am abtinut sa nu plang, m-am abtinut, am vrut sa nu se vada pe fata mea, ca ma afecteaza durerea, aceste persoane m-au induiosat si nu mi-au spus un ceva anume despre ei, ochii lor vorbeau de la sine si era suficient.

M-au sensibilizat iar primul gand a fost, oare merita politicienii votul lor? Sau mai bine spus, merita politicienii efortul pe care l-au facut  acestia pentru a veni la sectia de vor? Puteau sa faca orice altceva, era o duminica frumoasa si insorita, de ce sa-si mai aminteasca de cineva care a candidat pentru o functie, ca doar toti sunt la fel, o apa si-un pamant, unii traiesc in desfatare iar ceilalti doar privesc la abundenta. Si totusi, acesti oameni, s-au deranjat si au venit la vot, unii au votat cu sufletul sperand la o viata mai buna iar altii au votat punand stamila pe acel patratel pe care il recunosteau de la voturile anterioare, atunci cand cineva apropiat lor, le-a aratat cum se voteaza.

De pe margine, aveam o senzatie de vinovatie, binenteles nejustificata, deoarece nu am culoare politica si nu cred ca voi avea vreodata, atunci cand cate un cetatean rabufnea in felul lui,  imi mai muscam buza de jos usor intrigata, ca doar atat puteam face, sub ochii acuzatori dar si plini de resentimente a celor care inca mai cred si spera in politicienii zilelor noastre, si au venit din nou sa voteze. Vreau sa cred, ca au fost doar angoase de moment, ca doar, nu in fiecare zi, ne amintim de cei care ne conduc.

Nu am ezitat sa trag cu urechea la barfele care circulau si asa cum presupuneam, oamenii fac comparatie intre nivelul nostru de trai si nivelul de trai din tarile UE, modul de salarizare, somaj, pensie etc. Toate fiind mult mai bine platite peste granitele tarii, iar exemplele nu au intarziat sa apara.

Cetatenii care au plecat in strainatate si au lucrat cu contract de munca au avut doar de castigat in comparatie cu cei care au muncit la negru sau cu cei care au ramas acasa si nu au un loc de munca stabil. Beneficiaza de un somaj, de pensie daca au lucarat suficienti ani iar sumele nici nu se poat compara cu cele din tara, care sunt mult inferioare. Nu doar salariile au fost comparate ci si ajutoarele sociale, dincolo cetatenii comunitari beneficiaza de ajutoare sociale garantate din partea statului si se vorbea de o suma destul de maricica, cu mult peste 200 de lei. In concluzie romanul nostru munceste o viata intreaga si se alege cu o pensie din care nu-si poate permite sa faca tot ceea ce ar vrea dupa o viata de sacrificii si de eforturi.

PS: am scris acest material dupa ce am fost presedintele unei sectii de vot dintr-un sat al jud. Bistrita-Nasaud.

You may also like

Leave a Comment