Home Actualitate Mirajul Cenusaresei

Mirajul Cenusaresei

by admin
190 views

          De la varste fragede copiii sunt indrumati spre acele activitati care sa le permita o dezvoltare propice adaptata societatii in care sunt crescuti. Fetitelor li se arata mai mult desene animate cu printese pe cand baietilor cele cu masini si animale.

          Cum mare parte dintre noi am crescut odata cu Disney ni s-au impregnat anumite imagini ce stau la baza acestei industrii. Multe fetite urmarind desene animate de acest gen au ajuns sa isi doresca o identificare cu un anume personaj. La unele s-a manifestat prin imbracarea rochiilor si a pantofilor mamei la altele prin jocuri cu papusi imbracate cu rochite precum cele din animatii. Dar, dupa cum se stie aceste animatii au si rolul de a dezvolta imaginatia copilului prin intermediul jocurilor de rol inventate de acestia.

        Pe masura ce cresc adolescentele care au fost indrumate spre astfel de animatii, tind sa aiba o personalitate romantica.  Un rol destul de important il joaca si serialele gen telenovela, construite pe acelasi sablon utopic adaptat adultilor si cu intrigi tesute parca din viata reala. O astfel de personalitate romantica face ca la varsta adulta sa duca la asteptari nerealiste.  Si ne miram ca fetele noastre se lasa „prostite” de tot felul de indivizi care le promit marea cu sarea atat timp cat noi de mici le impregnam ideea de romantism dus la extrem. Acea iubire perfecta care apare doar o data in viata si in care cei doi traiesc fericiti pana la adanci batraneti cu o avere fabuloasa. Cum sa ii spui unei adolescente ca Fat Frumos nu exista, calul nu e cal si ca nu orice Cenusareasa se transforma in printesa cand intalneste un baiat? E ca si cum ai spune unui copil de gradinita ca Mos Craciun nu exista sau ca iepurasul nu aduce oua de Paste.

         Da, realitatea e ca Disney, Hollywood si toate studiourile de filmare sunt doar rodul imaginatiei unor oameni care au realizat un lucru util. Ne-au facut sa visam, ne-au creat o lume perfecta in care orice se poate intampla. Pentru unele dintre noi  o parte a magiei a devenit realitate, iar pentru altele e doar ceva intangibil care le face sa suspine ori de cate ori au impresia ca au gasit persoana potrivita. Si cand efectul de halo dispare, se rupe vraja si… cuprinse de frica realitatii alearga disperate in cautarea acelei magii. Acea flacara care de fapt nu a existat decat in mintea lor dar care le-a impulsionat sa mearga mai departe in lumea lor roz cu picatele.

          Da, fetelor, viata nu e doar roz mai are si gri, albastru, chiar si  putin verde. Viata e colorata!

You may also like

Leave a Comment