Home Cultură Nichita 100% Iubire

Nichita 100% Iubire

by admin
215 views

Octavian Jighirgiu, actor, regizor si profesor – şef de departament- la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iasi, câştigător al Premiului UNITER pe anul 1996 şi Diploma Şcolilor de Teatru pentru spectacolul Bine, mamă, da’ ăştia povestesc în actu’ doi ce se-ntâmplă-n actu’ntâi de Matei Vişniec – 1997. 

Octavian Jighirgiu deţine şi Premiului pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul Studenţesc de Teatru de la Sibiu, pentru rolul GRUBI din piesa “Bine, mamă, da’ ăştia povestesc în actu’ doi ce se-ntâmplă-n actu’ntâi” de Matei Vişniec – 1995, precum şi Premiul al II–lea pentru interpretare masculină la Festivalul Studentesc de Teatru “Primul rol” Iaşi, pentru rolurile FIUL, TATĂL, SOŢUL din piesa “Caii la fereastră” de Matei Vişniec – 1996. 

Octavian Jighirgiu a efectuat turnee în Serbia, Ucraina, Lituania, Austria, Germania, Franţa, Anglia, SUA, Republica Moldova, precum şi în numeroase oraşe din ţară.

Din 1996 este membru UNITER.

Între 1996 şi 1999 a fost distribuit în mai multe roluri în filme produse de casele de film Atlantis Film şi Parafilm, Bucureşti. 

Laura Bilic – actor, profesor la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iasi, câştigătoarea premiului pentru Cea mai bună actriţă la Gala Tânărului Actor HOP, Mangalia, 2010.

Clarinetistul Doru ALBU este profesor universitar doctor la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi. A studiat clarinetul la Liceul de Artă ”Octav Băncilă” Iaşi şi apoi la Conservatorul ”George Enescu” (vechea denumirea a universităţii). După absolvire, în 1983, a fost membru al Filarmonicii din Braşov,  după care, în perioada 1984 – 2001 a activat ca profesor de clarinet la Liceul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava. Din 2001 până în prezent este cadru didactic la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi, unde predă clarinet şi muzică de cameră. Activitatea sa artistică este foarte bogată; a cântat ca solist cu filarmonicile din Bacău, Botoşani, Galaţi, cu orchestra universităţii, a avut recitaluri în ţară şi în străinătate: Germania, Italia, Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria. A fost invitat să cânte cu Orchestra naţională de cameră a Germaniei din Bremen la Festivalul internaţional ”George Enescu” ediţia 2009 şi, cu aceeaşi orchestră, a participat la proiectul internaţional Langrée, având concerte în Italia şi Germania; a cântat cu pianistul Maki Kubayashi (Japonia) şi cu clarinetistul Walter Ifrim (Germania).

În 2004 a înfiinţat cvartetul de clarinete Orpheus, cu care a avut un număr mare de recitaluri în România, Germania, Italia şi Republica Moldova. Ca o recunoaştere a valorii sale artistice, cvartetul Orpheus a fost invitat la două ediţii ale Festivalului internaţional Eurotreff (2005 şi 2008) organizat în Germania.

Pe lângă activitatea artistică se remarcă şi cea didactică; a fost invitat să susţină master-clas şi cursuri de măiestrie interpretativă în România, Germania, Italia, Republica Moldova şi Grecia; a participat la mobilităţi academice internaţionale la Conservatorul ”Luisa d’Annunzio” din Pescara (Italia) în 2007 şi 2008, Conservatorul “Gouletsou” din Larisa (Grecia) în 2008, Conservatorul ”Nino Rotta” din Monopoli (Italia) în 2009, Academia de muzică din Chişinău (Republica Moldova) în 2010, Conservatorul ”Licinio Refice” din Frosinone (Italia) în 2011 şi Conservatorul din Ferrara (Italia) în 2013.

Clarinetistul Doru Albu a fost invitat în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale (Republica Moldova şi Italia).  A avut mai multe înregistrări la radio şi televiziune. Foştii şi actualii lui studenţi au câştigat peste 60 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale, au fost selectaţi să cânte ca solişti cu orchestre din România şi din străinătate.

Ca parte a activităţii şi experienţei sale artistice, profesorul Doru Albu este autorul a două cărţi şi a mai multor aranjamente pentru patru clarinete a unor piese folclorice şi religioase româneşti, partituri editate şi tipărite la editura Loosmann Musikverlag din Ettenheim, Germania în 2005. Cu cvartetul Orpheus a înregistrat un CD în 2010.

Pianista Aurelia SIMION este profesor doctor la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi. Ca pregătire muzicală, este un produs al puternicei şcoli pianistice din Chişinău: a studiat la Şcoala Naţională de Muzică ”Eugen Coca” şi la Conservatorul de Stat al Moldovei ”Gavriil Musicescu” din Chişinău. După absolvire a lucrat ca profesor de pian în învăţământul preuniversitar şi apoi ca asistent la Conservatorul de Stat al Moldovei ”Gavriil Musicescu. Din 1995 lucrează în România la Colegiul de Artă ”Octav Băncilă” şi la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi ca profesor acompaniator.

Pe parcursul carierei sale artistice a susţinut concerte şi recitaluri sigură sau împreună cu alţi muzicieni în România (1995 – 2013), Republica Moldova (1995 – 2013), Rusia (1991, 1992), Ucraina (1990), Franţa (1991, 1996), Germania (1995 2008), Italia (1994, 1995, 2008), Austria (2002), Olanda (2008), Elveţia (2003) şi Belgia (2008). Repertoriul ei cuprinde piese din perioada preclasică până la cele moderne şi contemporane: J. Haydn, F. Poulenc, G. Rossini, C. Orff, L. van Beethoven, R. Schumann, S. Rachmaninov, F. Mendelssohn – Bartholdy , M.I. Glinka, C. Reinecke,  A. Schoenberg, R. Oschanitzky, B. Bartok. A colaborat cu succes cu mai mult ansambluri de muzică din Republica Moldova (Gamma), Italia (Nova Musica Viva, Caffe-concerto Strauss, Pro Musica), România (Alternances).

În cadrul activităţii sale didactice a avut ocazia să acompanieze profesori invitaţi la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Israel, USA, Bulgaria, Italia, Germania, Rusia şi Republica Moldova. A fost invitată să participe la mai multe înregistrări  la radio şi televiziune în România, Republica Moldova, Italia şi Franţa. De asemenea, a înregistrat un CD şi DVD cu Filarmonica ”Moldova” din Iaşi şi cu ansamblul Altenances. Activitatea sa artistică a fost apreciată cu diplome de merit şi excelenţă.

În ceea ce priveşte activitatea didactic, este autoarea a trei cărţi apărute la edituri româneşti.

You may also like

Leave a Comment