Home Naţional Organisme modificate genetic, pe teritoriul României: oare sunt etichetate corespunzator?

Organisme modificate genetic, pe teritoriul României: oare sunt etichetate corespunzator?

by admin
144 views

Primele culturi comerciale de plante modificate genetic (OMG) au fost introduse în România în anul 1998, pornind de la 14 varietati de soia modificata genetic. În aprilie 2007, a fost aprobata tacit si cultivarea porumbului modificat genetic MON810(patent Monsanto), singurul OMG autorizat în UE.

Studiind lista autorizatiilor emise de APM, în 2012, pentru cultivarea de plante modificate genetic, constatam ca predomina diverse sortimente de porumb, dar apare în premiera si o specie de… prun, mai precis prunul transgenic „Stanley C5” (Honey Sweet).

Legislatia româneasca prevede etichetarea produselor modificate genetic ca fiind obligatorie înca din iunie 2006. Desi este în vigoare, aceasta lege nu este implementata.

În prezent, nu exista nici macar un produs alimentar sau furajer comercializat pe piata din România, care sa fie etichetat ca fiind modificat genetic sau ca având ingrediente modificate genetic. 

Astfel, consumatorii din România sunt privati de dreptul de a alege de pe rafturile din magazine produse ne-modificate genetic, neputând identifica acele produse modificate genetic prin simpla consultare a etichetei.

Sursa: financiarul.ro

You may also like

Leave a Comment