Home Actualitate POCEDURI NOI LA TERAPIA NATURAL din BISTRITA

POCEDURI NOI LA TERAPIA NATURAL din BISTRITA

by admin
101 views

         Despre- ACUPUNCTURA- si ce ne ofera ”Acupunctura”Acupunctura !-Ce este ? Cum se foloseste ? In cate feluri …se poate aplica , Acupunctura ?

         Acupunctura este despre; YANG si YIN, despre; masculin si feminin, despre; ceea ce este sus si despre ceea ce este jos, despre; ceea ce este in stanga si despre ceea ce este in dreapta, despre; activ si pasiv, expus si ascuns, emisiv si receptiv, foc si apa, fierbinte si rece, uscat si umed, dur si moale, usor si greu, luminos si intunecat, cer si pamant, soare si luna.        Acupunctura este o poezie. Acupunctura este un poem al vietii in care EL si EA merg impreuna pe calea armoniei, catre din ce in ce mai multa iubire pana la IZVOR.


         Originea acupuncturii se pierde in negura timpului. Exista dovezi ce atesta existenta sa, avand o vechime mai mare de cateva mii de ani in China, India, Romania.


         In China, acupunctura reprezinta una din cele patru ramuri principale ale medicinii traditionale chineze.


Medicina traditionala chineza este o conceptie asupra lumii,a vietii si a omului, bazata in principal pe traditia TAOISTA, ce ofera o grila originala de citire a corpului uman, permitandu-ne sa tratam o persoana dincolo de simptome, vizand ceea ce este unic la fiecare bolnav, respectiv constitutia si temperamentul sau, psihologia sa si experienta sa de viata.


            Medicina traditionala chineza, asemeni Medicinii traditionale indiene Ayurveda, sau in zilele noastre Medicinii cuantice, considera omul fiind un microcosmos, un univers complet la scara mica, astfel incat tot ceea ce exista in marele univers, macrocosmos, exista in micul univers uman, la o scara adecvata, si deasemeni afirma existenta UNITATII INDIVIZIBILE intre tot ceea ce alcatuieste universul, cu alte cuvinte OMNIPREZENTA LUI DUMNEZEU.


 Terapia acupuncturala este o aplicatie practica a TAOISMULUI, mai ales prin parcurgerea drumului de la DIVERSITATE catre UNITATE, prin echilibrararea dintre YANG si YIN.


Prin iesirea din UNITATE se ajunge in DUALITATE, si ulterior in DIVERSITATE.
YANG si YIN sunt atribute ce descriu DIVERSITATEA.

          YANG nu poate sa existe fara YIN si YIN nu poate sa existe fara YANG.


Fiecare fiinta, fenomen, obiect are un aspect YANG si unul YIN, si, in functie de predominanta, spunem ca este YANG sau YIN.Un acelasi obiect, fenomen sau fiinta poate fi YANG in raport cu un alt obiect, fenomen sau fiinta si totodata poate fi YIN in raport cu un alt obiect, fenomen sau fiinta.


 -Aspectele YANG si YIN nu sunt statice, proportia lor variaza in mod continuu. Cand YANG creste, YIN scade, si, cand YIN creste, YANG scade. Perioadele de maxim YANG corespund miscarii FOC, perioadele de maxim YIN corespund miscarii APA, perioadele de crestere YANG corespund miscarii LEMN, perioadele de crestere YIN corespund miscarii METAL, perioadele de echilibru intre YANG si YIN corespund miscarii pamant, deci aceste miscari LEMN, FOC, PAMaNT, METAL, APA sunt diferite faze procesuale, etape corespunzatoare anumitor proportii in YANG si in YIN prezente in obiecte, fenomene si fiinte. Toate acestea se regasesc atat la nivel microcosmic, de exemplu fiinta umana, cat si la nivel macrocosmic, de exemplu in natura, in tot ceea ce poate fi perceput prin cele cinci simturi fizice. Astfel este posibil ca in fiinta umana sa regasim fenomene din natura de exemplu vantul, frigul, arsita verii.


Prin terapia acupuncturala, acupuncturistul influenteaza energia pacientului realizand o echilibrare a fiziologiei sale. in situatii acute sau urgente sunt tratate mai intai simptomele, dupa care atentia este orientata spre tratarea cauzei care a determinat simptomele.

          Punctele energetice, din acupunctura, sunt arii ale corpului uman pe unde energia intra sau iese catre organe, tesuturi, celule sau pentru a se deplasa pe trasee specifice.

 – Terapia acupuncturala include 5 tehnici majore, conform medicinii traditionale chineze.


1. Tehnica folosirii acelor, de diferite marimi. Acele sunt introduse in puncte energetice, care stimuleaza nervii si circulatia energiei, pentru a tonifia sau reduce diferite functii sau structuri umane.


2.Tehnica folosirii ventuzelor. Prin suctiune sunt drenate sau indepartate energiile patogene prin porii corpului. Aceasta tehnica poate fi folosita pentru a tonifia anumite zone ale corpului.


3. Terapia prin sangerare. Este realizata cu ace pentru sangerare sau cu ciocanele cu 5 sau 7 stele, pentru a indeparta energia toxica, stagnarea sangelui, fierbinteala si alti factori patogeni. Acupuncturistul monitorizeaza conditia pacientului pana la aparitia culorii normale a pielii. Aceasta terapie este in special recomandata pentru tratarea dezechilibrelor sistemului nervos, traumelor psihice si bolilor febrile severe.


 – 4. Moxibustia foloseste conuri de plante sau betisoare carora le este dat foc, fiind asezate pe manerele acelor sau tinute la mica distanta de punctele energetice, pentru a introduce caldura si energie in zone adecvate ale corpului uman cu scopul tonifierii, indepartarii frigului sau tratarii stagnarii sangelui.


 


      5. Tehnica folosirii magnetilor aplicati pe punctele energetice pentru a determina un raspuns al campului electromagnetic al trupului. Magnetii sunt aplicati timp de 3-5 zile, o zi sunt indepartati, apoi, sunt din nou reaplicati pe punctele energetice, avand ca scop fenomenele de tonifiere si dispersie. Avantajul acestei tehnici fiind realizarea unui tratament constant, indicat in tulburarile cronice.


          Terapia acupuncturala este o modalitate foarte eficienta de a tratata numeroase dezechilibre ale fiintei umane, alaturi de fitoterapie, dietoterapie, armonizarea stilului de viata, si mai ales, de intelegerea si indepartarea cauzelor care au determinat dezechilibrele respective.


           In incheiere este important sa reamintesc, rolul determinant, in mentinerea si imbunatatirea rezultatelor obtinute, pe care il are fiinta umana, prin indepartarea cauzelor dezechilibrelor respective, prin cultivarea unui mod de viata sanatos.


 Meridianele


Conform filozofiei  medicinii tradiţionale chineze, prin corp circulă fluxuri de energie vitală ( energia Chi), aceasta stând la baza menţinerii funcţionalităţii organelor. Canalele energetice prin care circulă această energie, se numesc meridiane. Există 12 perechi de astfel de meridiane,( 12 pe partea stângă, 12 pe partea dreaptă a corpului ), şi două meridiane impare. Meridianele au porţiuni de suprafaţă, dar şi porţiuni în interiorul corpului. Pe porţiunile de suprafaţă se găsesc centre energetice – punctele de acupunctură.


 Meridianul ficatului


Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian: Afecţiuni hepatice, tumori abdominale, rigiditatea coloanei, dureri lombare, migrene, acufene, vedere neclară, senzaţia de suprasaturaţie, stări de vomă, constipaţie, diaree, tulburări digestive, probleme de urinare, rezistenţă fizică scăzută, crampe musculare, afecţiuni ale ligamentelor, ten uscat şi palid, păr şi unghii slabe, fără luciu.


Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian: Autocontrol exagerat, emoţii şi purtare instabile, lipsa voinţei, crize de nervi, surexcitare nervoasă, sensibilitate exagerată faţă de zgomote, mirosuri şi arome, frustrare, stres, imposibilitatea de relaxare, planuri de viitor exagerate.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele:  Regalen – Protektin


-Controleaza activitatea sistemului nervos (in general) si activitatea ochilor; chiar daca energia este abundenta  la nivelul acestui meridian, totusi daca aceasta energie este impura, fiinta in cauza poate deveni cu usurinta nervoasa; in schimb daca la nivelul acestui meridian nu circula suficienta energie, persoana in cauza sufera de depresie;


-Medicina traditionala chineza asociaza alergiile cu disfunctiile ficatului si deci cu disfunctii la nivelul meridianului Ficat;


-Acest meridian este in stransa legatura subtila energetica cu meridianul plamanului, cu meridianul stomacului, si cu meridianul Vezica Biliara;


 


 Meridianul guvernor


Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian:  Problemele sistemului nervos, crize nervoase, epilepsie, junghiuri abdominale în direcţia inimii, probleme de urinare, hemoroizi, gât uscat, sterilitate, rigiditatea coloanei vertebrale, leşin, hernie, lipsa vitalităţii, probleme sexuale, dureri de spate.


Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian: Lipsa creativităţii, independenţei, ţelurilor de viitor, lipsa simţului practic, gândire neclară, sentiment exagerat de răspundere, atenţie exagerată pentru detalii, etc


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Korolen- Ruticelit


 Meridianul inimii


Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian: Afecţiuni ale inimii, aritmii, transpiraţii nocturne excesive , îmbujorare frecventă, rezistenţă slabă la efort, sensibilitate la schimbările de temperatură, paliditatea feţei, a tălpilor şi palmelor, sete permanentă, gât uscat, dureri intercostale pe partea stângă, mâini reci sau prea fierbinţi.


Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian: Nelinişte sufletească, labilitate emoţională, lipsa de afecţiune, crize sentimentale şi de isterie, lipsa comunicării, probleme de memorie, tulburări de somn, coşmaruri, etc.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Korolen-Ruticelit


– Acest meridian controleaza activitatea inimii, el mai fiind numit si “radacina vietii”;


controleaza din punct de vedere subtil stabilitatea emotionala;


– Se recomanda operarea energetica cu acest meridian in special in cazurile de suferinta cardiaca, dar si de tulburari psiho-emotionale: depresii, insomnii;


– Acest Meridian se afla in legatura subtila cu Meridianul Intestin Subtire;


 


                          Meridianul intestinului gros


-Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian: Dureri dentare, amigdalită, laringită, dureri abdominale, îngălbenirea globului ocular, usturimi la ochi, hemoragii nazale, rigiditatea degetelor arătătoare. Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian: Secretomanie, lipsa sentimentelor, dispreţ faţă de propria persoană, refuzul de a primi cadouri, sentimentul de a fi folosit de alţii. Netratate, pot duce la depresie.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Vironal-Droserin


– Favorizeaza extragerea apei din reziduurile solide rezultate in urma digestiei si apoi coordoneaza procesul de eliminare al acestora (este responsabil de procesul de detoxifiere al organismului, eliminand reziduurile din intestin);


 


-Se recomanda operarea energetica asupra acestui meridian in special in caz de suferinta  ale zonelor pe care el le strabate;


 


– Acest meridian se afla in legatura subtila cu meridianul Stomac;


 


  Meridianul pericardului ( vase-sex)


Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian: Dureri acute pe parte de interior a antebraţelor şi coatelor, probleme de cord, aritmii, palme fierbinţi, îmbujorarea exagerată a feţei, îngălbenirea globului ocular. Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian: Nesiguranţă sufletească, râs prelungit, fără motiv.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Korolen-Ruticelit


-Controleaza activitatea inimii si circulatia sanguina;


-Fiind in legatura cu meridianul Rinichi, controleaza de asemenea functia sexuala;


-Acest meridian se afla in stransa legatura, din punct de vedere subtil, cu meridianul Trei focare;


 


 


 Meridianul intestinului subţire.


Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian:  Dureri de gât, ceafă, umeri şi braţe, crampe abdominale, acufene, slăbirea auzului, diaree, îngălbenirea globului ocular.


Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian: Nesiguranţă sentimentală, simţ critic exagerat, teama de viitor, rigiditate în gândire, neserioziotate, supraevaluarea propriilor limite, iritare, indiferenţă faţă de alţii, crize de epilepsie.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Korolen-Ruticelit


-Acest meridian guverneaza procesele de asimilare a elementelor nutritive din hrana si absorbtia apei;


-Controleaza starea de functionare a articulatiilor umerilor si omoplatilor (in cazul durerilor acute sau de torticolis se opereaza energetic la nivelul acestui meridian);


-Se recomanda operarea energetica asupra acestui meridian in special in cazurile de suferinta ale zonelor pe care le strabate si in cazul tulburarilor metabolice;


-Acest meridian se afla in legatura subtila cu meridianul Stomac, cu meridianul Inima si cu Meridianul Vezica Urinara;


 Meridianul Plămânului


Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian: Afecţiuni respiratorii, tuse, astm, bronşită, dureri în zona pieptului, dureri de gât, frisoane, febră, sensibilitate exagerată faţă de frig şi infecţii, aritmie, dureri ale încheieturilor, egzeme, ten uscat şi dur, pierderea părului, greutăţi de urinare, etc


Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian: Lipsa  reacţiilor emoţionale, depresii, melancolie, complex de inferioritate


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Vironal-Droserin


-Protejeaza corpul impotriva frigului si impiedica aparitia racelii;


-Regleaza porii pielii, ceea ce face ca acestia sa se modifice in acord cu variatiile de temperatura;


-Permite asimilarea energiei subtile prin intermediul structurii eterice asociate plamanului;


-Se recomanda operarea energetica asupra acestui meridian in caz de afectiuni ale plamanilor, gatului, membrele superioare;


-Acest meridian este in legatura subtila cu Meridianul Intestin gros;


 Meridianul rinichi


Simptomele fizice : Afecţiuni renale, lipsa poftei de mâncare, tenul închis la culoare, pleoape umflate, cearcăne, egzeme, acnee, palme uscate, tuse, respiraţie grea, cavitatea bucală uscată şi caldă, amigdalită, laringită, hepatită, vedere slăbită, aritmie, dureri de inimă, bătături dureroase, oboseală cronică, dereglări hormonale, probleme sexuale, sterilitate, avort spontan, dureri în zona pelviană, a bazinului, coapselor, gambelor şi gleznelor, arsuri la nivelul tălpilor, probleme de auz şi de echilibru, fragilitatea oaselor, carii dentare, amorţeala şi inerţia membrelor inferioare.


Simptomele psihice : Nesiguranţă, nehotărâre, imposibilitate de comunicare, nerăbdare, cinism, neîncredere, probleme de memorare, lipsa motivaţiei, lipsa perspectivei, tristeţe, fobii, teamă, panică.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Renol-Artrin


-La nivelul acestui meridian se depoziteaza surplusurile de energie ale corpului (surplusuri care vor fi distribuite in mod corespunzator atunci cand organismul are nevoie de ele la anumite niveluri);


-Controleaza starea de vitalitate in general si in special vitalitatea sexuala si functia de reproducere; regleaza ciclul menstrual la femei;


-Guverneaza simtul auzului, urechile, si oasele, precum si sensibilitatea la frig;


-Se recomanda operarea energetica la nivelul acestui meridian in special in cazul suferintelor pulmonare, renale, in caz de lumbago, constipatie, diaree, stari de depresie, insomnie;


-Acest meridian  se afla in stransa legatura subtila cu meridianul Plaman, cu meridianul Inimii, cu meridianul Vezica Urinara si cu Meridianul Stapanul Inimii;


 Meridianul Splinei-Pancreas


Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian: Rigiditatea limbii, stări de vomă, dureri abdominale, balonare, diabet, durere toracică, constipaţie, diaree, retenţia apei în organism, tulburări de somn, edeme ale picioarelor, membre reci, lipsa vitalităţii, scurgeri nazale apoase, anemie, hematoame, rigiditatea vaselor sanguine, predispoziţie la hemoragie.


Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian: Confuzie, gândire lentă, împrăştiată, probleme de memorare, idei fixiste, dogmatism, exces de zel, autocompătimire, sentiment de nesiguranţă, tristeţe nemotivată, imposibilitate de adaptare, etc. Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Vironal-Droserin


-Controleaza imunitatea , producerea leucocitelor si a anticorpilor;


– Coordoneaza activitatea pancreasului (secretia de enzime pancreatice  si  a insulinei);


transporta energia provenita din alimentele digerate la nivelul zonei plamanilor. La acest nivel, prana (energia subtila respiratorie) se combina cu energia subtila a hranei ingerate pentru  a hrani astfel intreaga fiinta;


– Se recomanda operarea energetica a acestui  meridian in special in cazurile de devitalizare a organismului si in cazul tulburarilor la nivelul stomacului, limbii si zonelor genitale;


– Acest meridian se afla in legatura subtila energetica cu Meridianul stomacului si Meridianul inima;


 Meridianul stomacului


Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian: Balonare, probleme digestive, răceala picioarelor, febră mare, delirare, edeme dureroase la nivelul genunchilor, dureri de gât, dureri ale membrelor inferioare, etc. Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian: Imposibilitatea de a simţi iubirea, greutatea de a se integra, predispoziţie la gândire negativă, indiferenţă, disperare, tăcere exagerată, superficialitate, crize de nervi.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Gynex-Cytovital


-Controleaza procesul digestiei alimentelor, fiind numit simbolic “ oceanul hranitor”;


-Se opereaza energetic asupra acestui meridian in cazurile de suferinte ale stomacului, fetei, gatului, toracelui, articulatiilor genunchilor;


-Se afla in stransa legatura subtila cu meridianul Intestin Gros, cu meridianul Splina, cu –Meridianul Vezica urinara si cu Meridianul Vezica Biliara;


-Datorita acestor legaturi subtile, orice dezechilibru la nivelul acestui meridian va afecta celelalte meridiane si structuri ale fiintei;


 


  Meridianul trei focare


Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian:Tulburări de auz, acufenie, laringită, transpiraţie, insuficienţă circulatorie, dereglări ale sistemului limfatic, imunitate scăzută, alergii, retenţie de apă, dureri ale colţurilor ochilor, pomeţi umflaţi, dureri la nivelul urechilor, umerilor, braţelor, antebraţelor şi al degetelor inelare.


Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian: Răceală în relaţiile interumane, egoism, atenţie exagerată faţă de propria persoană şi membrii de familie.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Regalen – Protektin ; Gynex  -Cytovital ; Korolen- Ruticelit


Medicina traditionala chineza defineste trei sectiuni distincte ale acestui meridian:


1. Segmental superior, numit “incalzitorul superior”  (guverneaza subtil  procesul respirator);


2. Segmental median, numit “ incalzitorul de mijloc” (guverneaza subtil  procesul digestiei;’


3. Segmentul inferior, numit “incalzitorul inferior” ( guverneaza sutil procesul eliminarii);


-Acest meridian controleaza temperatura corporala si simtul echilibrului;


-Se recomanda operarea energetica asupra acestui meridian in cazul afectiunilor abdominale, toracice, ale fetei si membrelor superioare;


-Acest  meridian se afla in legatura subtil energetica cu meridianul Stapanul Inimii si cu Meridianul Vezica Biliara;


 Meridianul vas de concepţie


Simptomele fizice : La femei- probleme menstruale, dureri de sâni, scurgeri vaginale, predispoziţie la avort spontan, depuneri adipoase (celulită, „aripioare”),        La bărbaţi – diverse forme de hernie        La ambele sexe – sterilitate, diaree, constipaţie, probleme de urinare, tuse, dureri dentare, dureri de gât, dureri pe toată lungimea meridianului. Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian:Labilitate emoţională, frigiditate, emotivitate, nervozitate, bâlbâială, voinţa slabă.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Gynex-Cytovital


   Meridianul vezicii biliare


Simptomele fizice ale dereglării nivelului energetic al acestui meridian: Afecţiuni biliare, litiază, gust amar , durei intercostale pe partea dreaptă, ten uscat şi palid, senzaţie de căldură ale coapselor, dureri de cap la nivelul frunţii şi la colţul gurii, transpiraţie excesivă, frisoane, ganglioni umflaţi, dureri de articulaţii (bazin, genunchi, glezne, degetele mici de la picioare), rigiditate cervicală, etc.


Simptomele psihice ale dereglării  nivelului energetic ale acestui meridian:Indecizie, gândire neclară, lipsă de idei, lipsa ţelurilor şi planurilor de viitor, atenţia exagerată la detalii, zgârcenie, nemulţumire constantă, nerăbdare, iritare nervoasă.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Regalen – Protektin


-In cazul disfunctiilor legate de acest meridian apar migrena si cefalee (asa numita cefalee in “casca”);


-Daca acest meridian este incarcat cu energii impure, fiinta devine cu usurinta nervoasa;


-Guverneaza flexibilitatea si rezistenta  tendoanelor si ligamentelor;


-Se recomanda operarea energetica asupra acestui meridian in special in cazul suferintelor zonelor pe care le strabate;


-Acest meridian se afla in stransa legatura cu Meridianul stomac, Meridianul trei focare si cu meridianul Ficat;


 Meridianul vezicii urinare


Simptomele fizice : Durei de cap, de ceafă, dureri oculare, rigiditatea dureroasă a coloanei, ( lombare), de genunchi, gambe şi călcâi, hemoroizi, frisoane, stări de leşin, crize de personalitate, lăcrimare frecventă, incontinenţa urinară, infecţii de prostată, afecţiuni ale sistemului osos ( artrită, osteoporoză), căderea părului, încărunţire prematură, carii dentare, probleme de auz, rigiditatea degetelor mici de la picioare, senzaţie de frig permanent la nivelul membrelor.   Simptomele psihice :Nesiguranţă, timiditate, lipsa curajului, neseriozitate, delăsare, hiperactivitate nervoasă, stres,spaimă, groază, lipsa senzaţiei de milă.


Armonizarea energetică se poate realiza cu produsele: Renol-Artrin


-Guverneaza din punct de vedere energetic zona spatelui, a gatului, a feselor, zona posterioara a coapselor, gambele si partea exterioara a labelor picioarelor;


-Este responsabil cu procesul de acumulare al urinei, precum si cel de eliminare al acesteia (controleaza diureza);


-Ajuta procesul de eliminare al tensiunilor fizice si emotionale;


-Se recomanda operarea energetica la nivelul acestui  meridian in cazurile de suferinta ale zonelor pe care le strabate, in cazul retinerii de apa in corp, precum si in cazul bolilor specifice ale sistemului nervos;


Ceasul biologic


Conform medicinei tradiţionale chinezeşti, organismul uman  funcţionează după un orar fix, la fel şi starea de sănătate a organismului este fluctuantă.Aceste cicluri se repetă zilnic, lunar şi anual. Toate acestea sunt controlate de „ceasul biologic” central, ajutat de alte „deşteptătoare” locale la nivelul organelor principale (inimă, plămân, rinichi, ficat, etc.) Energia care circulă prin organism poate fi reprezentată printr-un ciclu de 24 de ore. La fiecare oră un organ este la activitate maximă, iar cel diametral opus pe reprezentarea grafică este în acelaş moment la activitate minimă. În consecinţă, în orce direcţie influenţăm un organ la organul lui pereche vom obţine rezultate inverse Orice boală sau afecţiune are, în cursul unei zile simptomatologie oscilantă: Majoritatea crizelor biliare au loc în jurul orei 24, iar infarcturile cardiace între orele 11-13, mai ales vara.


Ritmurile ceasului biologic:


Orele 23 – 01 – perioada  demaximă activitate a vezicii biliare. Cei care au probleme cu acest organ, în această perioadă  se trezesc din somn sau nu pot adormi.    Orele 01 – 03 – Se activează ficatul. În această perioadă oxigenarea creierului este minimă. Cei care suferă de afecţiuni hepatice au un somn zbuciumat, sau chiar se trezesc în această perioadă. Ficatul şi vezica biliară fiind organe pereche, şi cei suferinzi de afecţiuni biliare prezintă aceleaşi simptome. În această perioadă nu se recomandă fumatul,  consumul de cafea, alimente grase şi băuturi alcoolice.     Orele 03 – 05 – Se activează plămânii, deci în această perioadă fumătorii, astmaticii, cei răciţi sau cu alte afecţiuni ale aparatului respirator se trezesc din somn, sau au un somn zbuciumat, neodihnitor. Cei bolnavi sunt copleşiţi de  senzaţia de teamă şi nesiguranţă.    Orele 05 – 07 – Este perioada de activitate maximă a intestinului gros. Este perioada în care majoritatea oamenilor au scaune. Se recomandă evitarea stresului şi grabei în această perioadă. Cei bolnavi cu acest organ se simt de obiciei mai rău decât în cursul zilei. Se recomandă consumul de ceaiuri din plante medicinale.    Orele 07 – 09 – Începe activitatea maximă a stomacului.Se va evita expunerea corpului la frig sau duşuri reci, este mai indicată rămânerea într-un mediu cald. Se recomandă administrarea de vitamine.    Orele 09 – 11 – Splina şi Pancreasul sunt la activitate maximă. Este total contraindicat consumul de alcool! Se recomandă consumul de fructe şi miere de albine(singura perioadă din zi când organismul poate digera fără efort dulciurile). Se va evita efortul fizic. Din contră, disponibilitatea la efort psihic şi intelectual este la maxim.       Orele 11 – 13  – Perioada de activitate maximă a inimii. În această perioadă nu se recomandă consumul exagerat de alimente grele. Scade nivelul de oxigenare al creierului, din această cauză există un risc mărit pentru accidentare.     Orele 13 – 15 – În această perioadă intestinul subţire este foarte activ, scade sensibilitatea la durere a danturii, deci este perioada ideală pentru tratamentele stomatologice. Capabilitatea de a avea o activitate fizică este pe curbă ascendentă.      Orele15 -17 –  Perioada hiperactivă a vezicii urinare.În această perioadă se recomandă consum mărit de lichide ( apă, ceaiuri ), şi activitate sportivă. Organismul este capabil să digere mai uşor şi alimentele mai grele, creşte în continuare predispoziţia pentru activitatea fizică.      Orele17 – 19 – Rinichii funcţionează la capacitate maximă, este indicat să se evite acţiunile factorilor care îi îngreunează activitatea ( grăsimi, zahăr, sare, băuturi răcoritoare, conservanţi alimentari, cafea, alcool, dar mai ales stresul şi frigul.      Orele 19 – 21 – Activitatea maximă a pericardului şi sistemului circulator. Este perioada de maximă receptivitate a simţurilor, optimă pentru a viziona spectacole de teatru, filme sau muzică. În această perioadă  toate tipurile de medicaţie au eficienţă maximă (atât cele administrate oral, cât şi cele aplicate extern).      Orele 21 – 23 – Este perioada de activitate a meridianului Trei focare. Organismul se pregăteşte de odihnă, deci nu se recomandă nici o activitate care l-ar putea reactiva (exerciţii fizice, consum de alimente grele sau cafea, fumat ).



 


 


 


 

You may also like

Leave a Comment