Home Cultură Premiul „Grigore Bradea” obtinut la Bistrita i-a adus noroc! FOTO

Premiul „Grigore Bradea” obtinut la Bistrita i-a adus noroc! FOTO

by admin
243 views

Primul câştigător al premiului anual „Grigore Bradea” – sculptorul Darius Hulea – va primi Premiul pentru Tineret din partea Uniunii Artiştilor Plastici din România.
 
După o lungă perioadă de absenţă (9 ani) – timp în care, din raţiuni financiare, premiile UAP România nu au mai fost acordate – un juriu de specialitate format numai din critici de artă a luat în discuţie, zilele trecute, aproape 250 de nominalizări sosite din cele peste 40 de filiale ale Uniunii Artiştilor din România din care fac parte, în prezent, aproape 12.000 de artişti.
 
Asociaţia culturală „Grigore Bradea” în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Bistriţa şi Universitatea de Arte şi Design „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca au instituit în 2013 Premiul „Grigore Bradea” (premiu constând într-o sumă de bani şi în organizarea unei expoziţii în spaţiul select şi generos al Galeriei Arcade 24).
 
Primul câştigător – Darius Hulea – şi-a inaugurat în august 2014 prima expoziţie personală – caracterizată de criticul Oliv Mircea drept “un debut strălucit”.
 
“Un premiu trebuie să devină, în timp, o instituţie. Iar o instituţie care vrea să stea în picioare are nevoie de confirmări. Darius Hulea este o confirmare pentru instituţia Premiului Anual Grigore Bradea. Mulţumim partenerilor noştri, UAP România – filiala interjudeţeană Bistriţa-Cluj şi Universităţii de Artă şi Design “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca ! Felicitări, Darius Hulea! Sperăm ca, în timp, Premiul Anual Grigore Bradea să  ofere tot mai multe confirmări, astfel încât să impunem această instituţie la nivel naţional” precizează Alexandru Bradea, coordonatorul Asociaţiei culturale “Grigore Bradea”. 
 
Darius Hulea trăieşte şi lucrează la Cluj-Napoca, fiind masterand al Universităţii de Artă şi Design “Ion Andreescu”, specializarea Sculptură, este membrul Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala interjudeţeană Cluj-Bistriţa din 2012, a beneficiat în 2010 de o bursă Erasmus, în Schrems (Austria) şi a participat cu lucrări în cadrul mai multor expoziţii de grup în Cluj-Napoca, Timişoara, Dej şi Alba Iulia. Expoziţia organizată la Arcade 24 din Bistriţa a fost prima sa expoziţie personală.
 
Marele Premiul al UAP va fi decernat pictorului Henry Mavrodin iar la secţiunea Sculptură s-au acordat următoarele premii: Premiul pentru Excelenţă va fi decernat sculptorului Aurel Vlad, Alexandru Păsat va primi Premiul pentru Sculptură iar Darius Hulea – Premiul pentru Tineret.
 
Onorant pentru Bistriţa: Dosarele foarte consistente şi impresionante alelui Darius Hulea şi Alexandru Păsat au cuprins fotografii ale unor lucrări de sculptură prezentate publicului bistriţean la Galeria Arcade 24 din Piaţa Centrală.
Festivitatea de decernare a premiilor UAP România va avea loc pe 25 noiembrie, la Sala Dalles – cu acest prilej urmând să fie inaugurată şi o expoziţie extraordinară a artiştilor care au fost premiaţi.
 
Tot zilele trecute – preşedintele Klaus Iohannis a acordat distincţia Meritul Cultural în grad de Ofiţer – Uniunii Artiştilor Plastici pentru contribuţii importante la cultura României, într-o ceremonie oficială care s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni. 

You may also like

Leave a Comment