Home Economic Protectia Consumatorului a verificat cum vand bancile din Romania credite

Protectia Consumatorului a verificat cum vand bancile din Romania credite

by admin
227 views

In perioada 18-28 martie 2013, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a desfasurat o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de credit de nevoi personale, cu sau fara ipoteca, de catre banci.

ANPC a verificat un numar de 370 de agentii bancare, iar in urma acestor verificari s-au aplicat 86 amenzi contraventionale in valoare totala de 919.000 lei si 47 avertismente. In acelasi timp, s-au dispus masuri de remediere in termen de 15 zile a deficientelor constatate.

„Exista banci care nu prezinta in oferte sau chiar in contracte toate costurile pentru serviciile prestate. Tinad cont de perioada economica pe care o parcurgem si de dificultatile finaciare pe care le avem noi toti in a returna creditele, serviciile financiare trebuie sa fie transparente, fara ambiguitati ce pot submina increderea consumatorilor. Actiuni de control vor avea loc ori de cate ori este necesar”, a declarat Bogdan Cristian Nica, presedintele ANPC.

Angajatii ANPC au verificat:

1. Informarea consumatorilor

– existenta listelor cu dobanzi, tarife si comisioane;

– lista cu dobanzi afisata nu era actualizata la zi – Odorheiu-Secuiesc;

– neafisarea la loc vizibil a listei dobanzilor, tarife si comisioane – Satu-Mare;

– nu exista la punctul de lucru lista dobanzilor si comisioanelor – Piatra Neamt

2. Informarea precontractuala a consumatorilor, in scris, prin intermediul Formularului „Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori”

Clientii sunt sfatuiti sa obtina informatii complete cu privire la conditiile de creditare, sa compare ofertele de credite din piata si sa ia decizia tinand cont de nevoile si de posibilitatile financiare de care dispun pentru restituire, iar la lichidarea creditelor, sa solicite bancii incetarea contractului si emiterea unei adrese care sa ateste faptul ca au fost stinse toate obligatiile dintre parti.

Articolul complet in Protectia Consumatorului a verificat cum vand bancile din Romania credite

 

You may also like

Leave a Comment