Vremea in Bistrita

Temperatura:
26°C
Vremea 15 zile Portal Info
.

Renumitul profesor în economie Jeffrey D. Sachs: Îmi doresc o colaborare pe termen lung cu instituțiile publice centrale, mediul universitar și mediul de afaceri din România

10.03.2018 14:12 | Autor: bistrita24 | Categoria: Politic
Vizualizări: 1172 | 0

La invitaţia Guvernului României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, profesorul de economie Jeffrey Sachs a vizitat România, în perioada 8-9 martie, pentru a-şi împărtăşi viziunea, ideologia şi know-how-ul în materie de economie şi dezvoltare durabilă.

Profesorul Sachs şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, au avut o întrevedere cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, în cadrul căreia au discutat despre rolul important pe care îl are România pe harta ţărilor din lume. A fost subliniat faptul că un factor important pentru dezvoltarea economică a ţării noastre îl constituie implementarea unor politici sustenabile în domeniul energetic şi tehnologic, Jeffrey Sachs arătându-şi disponibilitatea de a oferi sprijin prin expertiza pe care o deţine.

În cadrul conferinţei comune de presă, atât Jeffrey Sachs cât şi László Borbély au evidenţiat importanţa implementării Agendei 2030, a dezvoltării durabile, dar mai ales a cooperării solide atât la nivel intern, între instituţiile publice şi private din România, cât şi la nivel extern, între statele membre ale Uniunii Europene. Cei doi au pus accent în discuţii pe importanţa inovării, a construirii unor strategii durabile atât regionale cât şi naţionale, dar şi pe schimbarea de paradigmă a societăţii româneşti.

,,Avem o agendă economică globală pozitivă şi interesantă, axată pe utilizarea noilor tehnologii pentru a crea mai multă prosperitate, pentru a pune capăt sărăciei şi pentru a construi o economie mondială bazată pe energie regenerabilă. Perioada care urmează este foarte importantă în implementarea Agendei 2030, iar România are capacitatea de a juca rol de lider regional în privinţa implementării Agendei – a declarat economistul Jeffrey D. Sachs.

„Dezvoltarea durabilă este foarte importantă pentru România. Încetul cu încetul vom putea înfiinţa acea reţea instituţională care să dovedească faptul că România ia în serios dezvoltarea durabilă. Sunt convins că dezvoltarea durabilă va fi o prioritate pentru România când va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, anul viitor” – a afirmat, la rândul său, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély.

Pe parcursul celor două zile, Jeffrey Sachs şi László Borbély au avut o serie de întâlniri atât cu experţi şi reprezentanţi ai instituţiilor publice centrale, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile, cât şi cu conducerile şi studenţii Universităţii Babeş Bolyai din Cluj şi ai Academiei de Studii Economice din Bucureşti. S-a discutat despre rolul educaţiei în dezvoltarea durabilă şi economia României, dar şi despre unitate, raţiune, inovaţie şi creaţie, elemente considerate de profesorul Sachs a fi esenţiale şi prioritare în formarea viitorilor absolvenţi.

Vineri, 9 martie, la Cluj, cunoscutului economist i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Babeş Bolyai pentru contribuţia avută la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi la reducerea sărăciei extreme şi a foametei din regiunile slab dezvoltate ale lumii.

Biroul de presă al Guvernului 

Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro

foto:Abc news Transilviania

.
Comentarii () Adaugă comentariu
.