Vremea in Bistrita

Temperatura:
10°C
Vremea pe 15 zile Portal Info
.

România, locul doi în topul accidentelor auto din U.E.

22.06.2015 11:28 | Autor: bistrita24 | Categoria: Naţional
Vizualizări: 1509 | 0

(Micro)Somnul la volan – un pericol real.Cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, ţara noastră ocupă locul doi în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte numărul de morţi din accidente rutiere în 2014, potrivit Comisiei Europene. În acest context, Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, reprezentată de psiholog principal dr. Rus Mihaela şi psiholog principal Simionca Ionel, în parteneriat cu Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative (specializarea Poliţie Locala) din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa - Serviciul Rutier şi Poliţia Locală Constanţa, derulează, în perioada iunie – septembrie 2015, Campania “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!”.

Campania îşi propune să informeze şi să conştientizeze conducătorii auto cu privire la atitudinile responsabile în traficul rutier şi, de asemenea, să reducă riscursurilor producerii accidentelor de circulaţie pe fondul oboselii accentuate, una dintre cele mai frecvente cauze identificate de specialişti, în ultimii ani. În cadrul proiectului vor fi distribuite peste 10.000 de materiale informative participanţilor la trafic, care îşi petrec vacanţa în staţiunea Mamaia şi în municipiul Constanţa.

Potrivit specialiştilor, persoanelor care parcurg distanţe mari sau pleacă în concedii, le este recomandat să nu conducă pe timpul nopţii şi după-amiază, deoarece oboseala la volan se instalează cu precădere în aceste momente din zi. Astfel, psihologii ne sfătuiesc să evităm să conducem între orele 2.00 şi 2.59, când bioritmul şi vizibilitatea sunt reduse şi între 15.00 şi 15.59, când oboseala acumulată în timpul zilei are mare influenţă asupra capacităţii de conducere. De asemenea, specialiştii au constatat că există mai multe faze ale oboselii la volan – de la oboseala uşoară, la aţipire şi apoi adormire. De cele mai multe ori, oboseala la volan este asemănată cu o altă cauză foarte gravă de producere a accidentelor rutiere, şi anume neatenţia.

Proiectul este elaborat şi derulat de o reputată echipă de psihologi, după efectuarea a mai multor studii, şi face parte dintr-o campanie mai amplă de conştientizare şi prevenţie, organizată de Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ în parteneriat cu mediul de afaceri şi autorităţile competente din România. În cadrul proiectului, s-a mai derulat campania naţională “Alcoolul la volan este un accident!”, menită să informeze opinia publică asupra accidentelor rutiere care au drept cauză conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

“Din nefericire, România este una dintre ţările cele mai nesigure atunci când vorbim de siguranţa rutieră din Uniunea Europeană. În top suntem depăşiti doar de Letonia şi avem o rată de decese la un milion de locuitori mult peste media U.E., de 91 faţă de 50,5. Din cercetările pe care le-am efectuat, nu numai infrastructura precară sau neadaptarea vitezei la condiţiile de carosabil sunt cauze importante în producerea de accidente auto grave, ci şi un fenomen pe care îl întâlnim din ce în ce mai des în ultimii ani: micros-omnul la volan. Derulăm această campanie în Constanţa şi Mamaia întrucât publicul nostru ţintă este format din persoanele care tranzitează România pentru a ajunge pe litoralul românesc, şi care sunt predispuse la oboseală cauzată de drumul lung pe care îl au de parcurs”, declară conf. univ. dr. Mihaela Rus, coordonatorul proiectului.

Psihologul principal Simionca Ionel, iniţiatorul ideii, a derulat campania-pilot, anul trecut, la nivelul judetului Bistrita Nasaud, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa Năsăud, atragând atenţia că micro-somnul poate fi una din cauzele accidentelor rutiere şi, datorită feedback-ului primit, a decis extinderea acesteia la nivel naţional.

Conferinţa de lansare a campaniei va avea loc marţi, 23 iunie 2015, ORA 10.30 la sediul serviciului poliţiei rutiere constanţa.

Sursă date statistice: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/statistics/index_en.htm

.
Comentarii () Adaugă comentariu
.