Home Naţional Sărbătoarea Mărţişorului organizată de ARI la Roma: cultură, comunicare şi patriotism bancar (foto)

Sărbătoarea Mărţişorului organizată de ARI la Roma: cultură, comunicare şi patriotism bancar (foto)

by admin
204 views

Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a organizat duminică, 2 martie, la Roma, Teatrul Tendastrisce, un spectacol dedicat Mărţişorului şi zilei de 8 Martie. 

«În cadrul evenimentului am fost împuternicit de către ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, să transmit salutul domniei sale. Salutul ministrului de Externe, implicat în demersurile diplomatice care au ca subiect situaţia din Ucraina, a fost foarte apreciat de către publicul prezent.

Un moment cultural emoţionant al spectacolului a fost cel în care am recitat, împreună cu publicul, o poezie de Nichita Stănescu, transformată în rugăciune pentru poporul român. Poezia se intitulează ” Eu nu ma spăl de poporul meu” şi a fost dedicată românilor de pretutindeni, în special celor din Ucraina, care sunt într-o situaţie tensionată», a afirmat Eugen Terteleac, preşedintele ARI.

În cadrul evenimentului a fost deschis oficial concursul de frumuseţe „Miss Romania in Italia 2014” şi a fost prezentată plaforma virtuală „Români in Italia”. Acest proiect se doreşte a fi un puternic instrument de comunicare între asociaţii, de promovare a activităţilor acestora şi de structurare a comunităţii. Proiectul este util în special pentru asociaţii, care îşi pot crea pagina lor web în cadrul platformei. Prin această plaformă, componentele reprezentative ale comunităţii româneşti – asociaţii, instituţii, organizaţii politice, sindicate – îşi prezintă activitatea, dialoghează, promovează activităţile de interes comun, cooperează pentru rezolvarea situaţiilor de urgenţă care pot apărea în comunitatea din Italia sau în alte comunităţi ale românilor de pretutindeni.

În premieră, evenimentul a fost susţinut de o bancă românească. «A fost anunţată în cadrul evenimentului şi deschiderea filialei Băncii Transilvania la Roma, prima bancă românească care are o filială în Italia. Ne propunem ca pe viitor să susţinem dezvoltarea în rândul comunităţii a unui nou sentiment, pe care l-aş numi de „patriotism bancar” », a mai afirmat preşedintele ARI.

Spectacolul a durat patru ore, au participat circa 8000 de persoane, iar momentele artistice au fost interpretate de artiştii Adrian Enache, Matilda Pascal Cojocăriţa, Horaţiu Cigu, Ştefan Cigu, Evandro Rossetti, Mariana Pachis, grupul folcloric Dor Călător şi grupul Arţăraş. Evenimentul a fost prezentat de Lavinia Şandru, realizatoare RealitateaTV, şi Eugen Terteleac, preşedintele ARI.

Următoarea întâlnire cu comunitatea, deocamdată în fază de proiect, va fi Târgul România Italia organizat la Roma în perioada sărbătorilor de Paşte. În perioada mai – iunie se vor organiza mai multe evenimente regionale, selecţii pentru Miss Romania in Italia, iar finala naţională a concursului va avea loc la sfârşitul lunii iulie 2014. Activităţile ARI din 2014 se vor încheia cu Târgul România Italia şi sărbătoarea de Ziua Nationala de 1 decembrie.               

Asociaţia Românilor din Italia – Roma

You may also like

Leave a Comment