Home Eveniment Scurgeri de ape de mină din perimetrul Valea Vinului

Scurgeri de ape de mină din perimetrul Valea Vinului

by admin
230 views

În data de 25 noiembrie 2013, dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud (SGA Bistriţa-Năsăud) a fost sesizat cu privire la scurgerea de ape de mină dintr-o galerie închisă din perimetrul minier Valea Vinului. 

Reprezentanţii SGA Bistriţa-Năsăud  s-au deplasat în teren în vederea verificării aspectelor sesizate, constatând modificarea accentuată a aspectului apei pe pârâul Valea Băilor şi pe râul Someşul Mare, acestea având o culoare ruginie. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

S-a identificat sursa de poluare ca fiind Galeria Gheorghiu  – cota 800 de metri, din perimetrul minier închis Valea Vinului, de unde se scurgeau ape de mină, ca urmare a deteriorării lucrărilor de închidere a galeriei.

Au fost prelevate probe de apă pentru determinarea concentraţiilor indicatorilor specifici acestui gen de poluare, în vederea evaluării impactului.

A fost convocat reprezentantul SC Conversmin SA, deţinătorul perimetrului minier, în vederea stabilirii împrejurărilor privind producerea evenimentului şi luarea măsurilor operative ce se impun. Prin procesul-verbal încheiat, acesta şi-a asumat realizarea cu maximă urgenţă a lucrărilor necesare în subteran, pentru sistarea scurgerilor de ape de mină şi evitarea repetării acestui fenomen.

Evenimentul este monitorizat în continuare.  Biroul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa

You may also like

Leave a Comment