Vremea in Bistrita

Temperatura:
13°C
Starea vremii Portal Info
.

SONDAJ DE OPINIE. Majoritatea covârșitoare a românilor susține familia formată din femeie și bărbat, asociind, totodată, căsătoriile între persoane de același sex cu diferite efecte negative pentru societate.

26.10.2017 15:45 | Autor: bistrita24 | Categoria: Social
Vizualizări: 1556 | 0

Peste 90% dintre români privesc căsătoria drept uniune între femeie şi bărbat cu scopul de a procrea, creşte şi educa copii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) pentru Coaliţia pentru Familie (CpF).

Sondajul, realizat în perioada 1- 15 octombrie la nivel naţional, relevă faptul că majoritatea covârşitoare a românilor este ataşată puternic de concepţia tradiţională a căsătoriei, respingând, totodată, în proporţii la fel de covârşitoare, formele alternative de căsătorie sau parteneriat civil.

De asemenea, majoritatea respondenţilor asociază căsătoria între persoane de acelaşi sex cu efecte nedorite pentru societate, cum ar fi afectarea perpetuării speciei, educaţia şi creşterea copiilor. În plus, majorităţi largi susţin rolul pozitiv pe care Biserica îl are în privinţa creşterii copiilor şi relaţiilor sociale pozitive în societate. O înţelegere tradiţională asupra căsătoriei Astfel, 91% din respondenţi au fost de acord cu afirmaţia „Căsătoria trebuie definită ca o uniune tradiţională dintre bărbaţi şi femei cu scopul de procreare, de creştere şi educare a copiilor”, doar 6% respingând o astfel de înţelegere a căsătoriei. Mai mult decât atât, 90% din respondenţi au fost de acord cu afirmaţia „Dumnezeu a creat bărbatul şi femeia pentru a fi împreună ca o familie, pentru a se înmulţi, iar nimeni şi nimic nu poate schimba această rânduială.”

Totodată, la întrebarea ”Dvs sunteţi pentru sau împotriva definirii căsătoriei ca uniunea dintre două persoane indiferent de sexul acestora?”, 87% din respondenţi au fost împotrivă. În cazul în care problema căsătoriei s-ar vota, o majoritate la fel de largă s-ar pronunţa împotriva legalizării căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex. La întrebarea ”Dacă ar fi să votaţi, dvs aţi fi pentru sau împotriva legalizării căsătoriilor dintre două persoane de acelaşi sex?”, 83% din respondenţi au răspuns că ar vota împotrivă.

În ceea ce priveşte parteneriatul civil, fără a fi precizat dacă e şi pentru cuplurile de acelaşi sex, 65% au răspuns negativ la întrebarea ”Sunteţi de acord cu legalizarea parteneriatelor civile?” 87% din respondenţi resping, de asemenea, adopţia de copii pentru cuplurile de acelaşi sex, răspunzând negativ la întrebarea „Cuplurile formate din persoane de acelaşi sex ar trebui sa aibă dreptul să adopte copii?”

Efecte nedorite ale căsătoriilor între persoane de acelaşi sex În ceea ce priveşte efectele căsătoriilor sau parteneriatelor civile încheiate între persoane de acelaşi sex, 80% au răspuns pozitiv la întrebarea „Căsătoria şi familia între două persoane de acelaşi sex afectează negativ perpetuarea speciei umane şi creşterea copiilor”, iar 78% au răspuns pozitiv la întrebarea „Legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex va avea efecte nedorite în domenii precum cel al educaţiei şcolare sau juridic.”

De asemenea, 80% au răspuns pozitiv la întrebarea „Legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex va avea efecte nedorite, pe termen lung, asupra moralei societăţii.” Un aspect interesant îl constituie faptul că majoritatea respondenţilor face distincţia între relaţiile afective, sentimentale şi relaţiile maritale. Astfel, 71% din respondenţi au răspuns pozitiv la întrebarea „Nimeni nu opreşte homosexualii să se iubească unul pe altul sau să aibă relaţii între ei dar, aceasta nu înseamnă că se pot casători.” Biserica – un rol pozitiv în educarea copiilor şi în menţinerea păcii sociale Majoritatea respondenţilor consideră că valorile creştine sunt definitorii pentru România, 87% dintre aceştia fiind de acord cu afirmaţia „Promovarea valorilor creştine în societatea românească înseamnă respectarea tradiţiilor istorice definitorii pentru România”.

De altfel, 82% din respondenţi au fost de acord cu afirmaţia „Biserica are un rol pozitiv în ceea ce priveşte educaţia copiilor”, iar 85% cu afirmaţia „Biserica are un rol pozitiv în ceea ce priveşte respectarea relaţiilor de convieţuire paşnică între oameni.” În ceea ce priveşte educaţia sexuală, este de remarcat faptul că 83% nu o consideră necesară în şcoli.

O direcţie greşită Potrivit cercetării realizate de CURS, 74% din respondenţi consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, deşi doar 43% se declară nemulţumiţi de situaţia economică a propriei gospodării.

Eşantion şi metodologie Cercetarea CURS a fost realizată între 1-15 octombrie 2017 pe un eşantion de 1067 de respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Tipul de eşantion a fost probabilist, multistadial, cu selecţie aleatoare a secţiilor de votare, a gospodăriilor în cadrul secţiei de votare şi a respondenţilor în cadrul gospodăriilor. Modul de intervievare a fost faţă-în-faţă la domiciliul respondenţilor, iar marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion: +/- 3% la un nivel de încredere de 95%

.
Comentarii () Adaugă comentariu
.