Home Naţional Violenta domestica, o preocupare constanta a institutiilor europene

Violenta domestica, o preocupare constanta a institutiilor europene

by admin
203 views

        La invitatia europarlamentarelor PSD Corina Cretu si Viorica Dancila un numar de 32 femei social democrate au participat, in perioada 10-11 aprilie 2012, la dezbaterea ,,Conventia impotriva violentei femeii” organizata de Grupul Progresist al socialistilor si democratillor din Parlamentul Europei. Actiunea a fost coordonata de europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Grupului socialistilor si democratilor din Parlamentul European .

             Temele cuprinse in  programul intalnirii au fost sustinute de numeroase personalitati din tarile membre ale UE. In deschiderea lucrarilor doamna Corina Cretu a vorbit despre gravitatea fenomenului si despre faptul ca de la un an la altul acesta ia o amploare ingrijoratoare.

           De asemenea a subliniat necesitatea crearii unui front comun de actiune pentru prevenirea si stoparea violentei care face mii de victime in randul femeilor, copiilor si familiilor. Subliniind importanta Conventiei semnata la Istanbul in anul 2012 care impune tarilor europene un set de standarde care au fost negociate de toti cei 45 membri ai Consiliului Europei, a subliniat necesitatea  implementatrii acestor documente de catre toate statele membre semnatare.

         La randul sau, doamna Rovana Plumb, presedinta OFSD si vicepresedinta a PESW s-a referit la situatia din Romania privind violenta domestica, mentionand actiuni importnte pe care OFSD le defasoara pentru prevenirea acestui fenomen, care numai in Romania, in perioada 2007-2011 s-a soldat cu peste 82.000 de victime, dintre care peste 800  au decedat. Totodata, in calitate de vicepresedinta a PESW a prezentat raportul cu actiunile initiate in acest domemniu dar a si formulat anumite critici in ce priveste lipsa de perseverenta, chiar la nivel european, propunand solutii privind implementarea Conventiei de la Istanbul si a altor documente de referinta. Participantele OFSD au luat parte la dezbateri si au pus numeroase intrebari.

        In cadrul programului stabilit in aceasta perioada, femeile social democrate s-au intalnit cu europarlamentarii PSD Daciana Sarbu, Adriana Ticau, Mircea Pascu, Catalin Ivan care au vorbit despre activitatea pe care o desfasoara in cadrul Comisiilor si a plenului PE, purtand un dialog util cu colegele din partid.

      Actiunea organizata pe aceasta tema, importanta temelor expuse au convins femeile social democrate asupra implicarii cu mai multa responsabilitate in combaterea tuturor actelor de violenta, necesitatea punerii unui accent mai mare pe educatie in randul femeilor si al tinerilor,  pe solidaritate cu victimele violentei si gasirea mai multor posibilitati de protectie.

You may also like

Leave a Comment