Home Politic Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene sprijin pentru femeile din mediul rural

Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene sprijin pentru femeile din mediul rural

by admin
600 views
Viorica Dăncilă, liderul eurodeputaţilor social-democraţi din România, a chestionat Comisia Europeană cu privire la măsurile pe care CE la are în vedere, pentru o orientare mai accentuată a economiei rurale, astfel încât potenţialul femeilor din zonele rurale să fie valorificat. În răspunsul primit de la Comisia Europeană, se specifică faptul că Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală oferă un set de măsuri menite să promoveze dezvoltarea economică şi socială durabilă a zonelor rurale, iar Fondul european de dezvoltare regională sprijină spiritul antreprenorial şi dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, CE subliniază faptul că Fondul social european investeşte în măsuri de sprijinire a egalităţii de gen în ocuparea forţei de muncă.

”În ultima perioadă, numeroase studii arată o tendinţă accentuată de migraţie a femeilor dinspre mediul rural înspre mediul urban, acestea părăsind zonele rurale în căutarea unui loc de muncă. Acest fenomen creează însă un dezechilibru în rândul lucrătorilor din zonele rurale.

În aceste condiţii, este esenţială îmbunătăţirea calităţii şi a accesibilităţii infrastructurii, a facilităţilor şi a serviciilor necesare pentru viaţa de zi cu zi. Acest lucru ar trebui să includă şi servicii de îngrijire a copiilor ca parte din infrastructura exploataţiilor (ex. creşe de fermă), servicii medicale, instituţii de învăţământ, instituţii şi servicii de îngrijire pentru persoanele în vârstă şi alte persoane dependente, servicii de înlocuire în caz de boală şi de sarcină, magazine locale pentru bunurile necesare vieţii de zi cu zi şi oferte de recreere şi culturale” arată Viorica Dăncilă în întrebarea adresată Comisiei Europene.

În răspunsul primit de eurodeputată, CE arată că ”încurajează statele membre să profite pe deplin de fondurile structurale şi de investiţii europene (fondurile ESI), pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii din zonele rurale şi pentru a aborda problemele specifice ale femeilor.(..) Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală  oferă un set de măsuri menite să promoveze dezvoltarea economică şi socială durabilă a zonelor rurale. (…) Fondul european de dezvoltare regională  sprijină spiritul antreprenorial şi dezvoltarea infrastructurii, inclusiv dezvoltarea unor servicii de îngrijire a copiilor accesibile şi de calitate, precum şi dezvoltarea unităţilor sanitare şi a altor infrastructuri sociale.

În completarea sa, Fondul social european investeşte în măsuri de sprijinire a egalităţii de gen în ocuparea forţei de muncă, dar şi în măsuri de promovare a unei înalte calităţi a serviciilor de îngrijire a copiilor şi a altor servicii sociale, care pot elimina obstacolele din calea participării femeilor pe piaţa muncii şi le pot permite acestora să-şi realizeze potenţialul.”
sursa: Viorica Dăncilă – lidera delegaţiei PSD din Parlamentul European

You may also like

Leave a Comment