Home Opinii Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost comemorata astăzi la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”. (foto)

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost comemorata astăzi la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”. (foto)

by admin
508 views

Bistriţenii de naţionalitate Maghiară au fost prezenţi  în număr mare pentru a celebra cei 165 de ani de la izbucnirea revoluţiei de la Budapesta din anul 1848.

       Sala mare e centrului cultural a fost arhiplină, tineri, bătrâni şi copii toţi au venit să îşi amintească de tradiţiile străbune şi de originea pe care o au.

       Din cadrul municipalitaţii au luat cuvantul Prefectul Judeţului Ioan Ţintean care a transmis publicului mesajul Prim-Ministrului Victor Ponta, vice primarul George Avram, care la fel, a transmis mesajul primarului Teodor Ovidiu Creţu, pentru ca nu a putut veni la eveniment deoarece este plecat din ţară, şi reprezentanţii maghiarilor.

      În program au cântat elevi ai Colegiului Andrei Mureşanu, secţia maghiară, respectiv corul de tineret “Trinitas” din cadrul bisericii romano-catolice din Bistriţa.

         Spectacolul  a avut şi o expoziţie de desene, având ca temă “Ziua de 15 martie”. Desenele fiind făcute  de elevi din clasele cu predare în limba maghiară din judeţul Bistriţa-Năsăud

         În fiecare an, pe data pe 15 martie, este celebrată „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.” Această zi este una foarte importantă pentru comunităţile maghiare din România şi ea fiind în mod tradiţional marcată în ţară prin diverse activităţi culturale şi civice care aniversează Revoluţia maghiară din 1848. 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment