Bistritenii sunt gospodari si tin la traditia strabuna, drept dovada fiind multitudinea de imagini postate pe reteaua de socializare Facebook.
Taierea porcului in preajma sarbatorilor de iarna este un obicei normal, pastrat din generatie in generatie. Carnatii, caltabosii, slanina, costitele si toate preparatele delicioase pe care fiecare gospodina le pregateste voioasa alaturi de familie si cunoscutii invitati in jurul mesei la taiatul porcului, se pun la afumatoare si apoi vor fi servite pe parcursul anului viitor.
Conform unui comunicat de presa emis de catre Consiliul Judeţean Bistrita- Nasaud pentru site-ul Bistrita24.ro, traditia taiatului de porc in stil traditional este incurajata.”La Crăciun în Bistriţa-Năsăud se taie porcul şi se ascultă colinde din bătrâni!” (…) Sambata 19 decembrie la ora 11.00 a fost tăiatul porcului şi pregătirea bucatelor in curtea muzeului din Bistrita.
In tara proprietarii de pensiuni s-au gandit ca taiatul porcului poate atrage mai multi turisti. Astfel, intreg ritualul este fotografiat iar imaginile incarcate pe retelele de socializare.
Foto: Facebook