Home Reţete O reţetă pe zi: cozonac la tavă cu cireşe

O reţetă pe zi: cozonac la tavă cu cireşe

by B24
334 views

Deşi vara sunt preferate fructele în detrimentul dulciurilor, reţeta care urmează vine să va facă să uitaţi de calorii şi să savuraţi un moment dulce, uşor de preparat.

Cuvântul cozonac nu ar trebui să vă sperie, nu când vine vorba de reţeta de faţă care suprinde prin gradul redus de complexitate. Ar fi păcat să nu profităm de cireşele care încă se găsesc pe piaţă.

Pentru aluat aveţi nevoie de 500 de grame de făină, 250 de mililitri de lapte, două linguriţe de zahăr, un cub de 25 de grame de drojdie proaspătă, două pachete de zahăr vanilat, cinci ouă şi 150 de grame de unt. Pentru umplutură trebuie să aveţi pregătit un kilogram de cireşe şi 50 de grame de migdale sau fulgi de migdale, iar pentru sirop 6 linguri de zahăr şi 10 de apă. 

Făina se cerne într-un castron făcându-se în mijloc o mică groapă. Jumătate din lapte se încălzeşte puţin şi se dizolvă în el drojdia şi două linguriţe de zahăr. Compoziţia obţinută se toarna în groapa făcută, presărându-se peste puţină făină. Castronul se lasă acoperit într-un loc cald circa 15 minute. 

După ce s-au scurs cele 15 minute, se adaugă şi restul de lapte, zahărul, ouăle, zahărul vanilat şi untul moale şi se frământă energic (pentru a vă uşura munca puteţi folosi un robot de bucătărie). Se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă să se odihnească 30 de minute într-un loc cald. 

Între timp puteţi potrivi cuptorul la 180 de grade C (foc potrivit). Tava de la aragaz este numai bună pentru această reţetă, cu condiţia să fie acoperită cu hârtie de copt. Coca gata crescută se răstoarnă în tavă, se nivelează cu o spatulă şi se mai lasă să crească 15 minute în apropierea cuptorului. Cireşele se spală, se scot sâmburii şi se introduc încet în aluat. Printre cireşe se presară şi fulgii sau migdalele mărunţite. 

Se coace de 25 de minute, timp în care se pune apa şi zahărul la fiert şi se lasă să dea în clocot. Siropul rezultat se va turna cât mai uniform deasupra prăjiturii, după care se va mai lăsa la copt încă 10 minute la foc puţin mai domol. La final se pudrează cu ajutorul zahărului praf şi se savurează obligatoriu alături de cei dragi.



sursa: savalaura.blogspot.com

You may also like