În rândurile care urmează vă vom prezenta o reţetă al cărei produs finit, dacă vă iese, aduce cu un cozonac ceva mai updatat la zilele noastre.
Pentru aluat aveţi nevoie de 250 g de brânză de vaci degresată, 175 g de unt, 100 g de zahăr, un plic de praf oranjada, 1 praf de sare, 2 ouă, 400 g făină şi trei linguriţe de praf de copt.
Pentru umplutură veţi folosi 125 ml lapte, 75 g de unt, 250 g de mac măcinat, 120 g de zahăr, 250 g brânză de vaci, 2 gălbenuşuri, 2 linuguri de griş şi 150 g de ciocolată.
Garnitura constă în 150 g de gem de caise şi 50 g de fistic tocat, dar asta este chiar ultima dumneavoastră grijă la prepararea acestei reţete.
Să trecem la preparare: brânza de vaci se amestecă cu untul topit, zahărul, praful de oranjadă sarea şi ouăle. Făina se amestecă cu praful de copt şi se frământă, timp în care se dau la fiert untul şi laptele la care se adaugă macul şi se lasă compoziţia la răcit.
Se „combină” între ele zahărul, brânza de vaci, gălbenuşurile şi grisul. Aluatul se întinde sub forma de dreptunghi peste el urmând să fie rasă ciocolată. Umplutura se aşează pe aluat, lăsându-se o margine de cca doi centimetri, iar după ce cuptorul este încins foaia de aluat rulată pe lungime se aşază cu lipitura în jos într-o formă de guluf unsă cu grăsime şi tapetată cu făină.
După ce se coace 60 de minute, se răstoarnă cu grijă iar după ce se răceşte se unge cu gem, iar la final se presară fistic.
S-aveţi poftă!
sursa/foto: savalaura.blogspot.com